Tedros Adhanom Ghebreyesus, sprijinit masiv pentru un al doilea mandat la conducerea OMS

  • 25 Ianuarie 2022 17:45
Tedros Adhanom Ghebreyesus, sprijinit masiv pentru un al doilea mandat la conducerea OMS

Consiliul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a validat marți candidatura etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru un nou mandat la conducerea agenției ONU, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''Nu am cuvinte. Sunt extrem de recunoscător pentru sprijinul reînnoit'', a declarat, foarte emoționat, directorul general al OMS după vot.

În cadrul unei proceduri de vot cu buletin secret, cu ușile închise, membrii Consiliului executiv al OMS - peste 30 de țări, printre care Franța - au validat oficial candidatura lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Toate țările participante la vot s-au pronunțat în favoarea candidaturii, potrivit unei surse diplomatice. Trei țări nu au fost prezente la vot - Tonga, Afganistan și Timorul Oriental.

Candidatura lui Tedros Adhanom Ghebreyesus urmează să fie supusă la vot, în luna mai, de ansamblul țărilor membre ale OMS, o formalitate ținând cont că nu există alte candidaturi.

''Apreciem nu doar leadership-ul dumneavoastră în această perioadă, dar și umanitatea și compasiunea dumneavoastră, în special angajamentul constant în favoarea celor mai vulnerabile persoane'', a subliniat reprezentantul sud-coreean Kim Ganglip, în numele țărilor din regiunea Pacificului de Vest.

Reprezentantul francez Jerome Salomon, care s-a exprimat în numele celor 53 de state membre ale OMS din regiunea europeană, a prezentat lista lungă a provocărilor sanitare mondiale care îl așteaptă pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, precum și provocările instituționale, precum punerea în practică a planurilor de prevenire și combatere a ''abuzurilor și hărțuirii sexuale, în special prin garantarea unei culturi organizaționale care favorizează respectarea regulilor''.

De partea sa, Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un apel la consolidarea rolului OMS ''în centrul arhitecturii mondiale a sănătății'' și le-a cerut țărilor să recunoască ''sănătatea ca un drept uman fundamental''.

În funcție din 2017, șeful OMS este extrem de apreciat, în special de țările africane, pentru că a făcut ca întreaga comunitate internațională, mai ales în timpul pandemiei, să privească mai mult spre Africa. În vârstă de 56 de ani, acest specialist în malarie este licențiat în imunologie, doctor în sănătate comunitară și fost ministru al sănătății și ministru de externe în Etiopia.

El este primul african care conduce OMS și s-a aflat în prima linie de la începutul pandemiei de COVID-19.

După un prim mandat marcat de criza sanitară legată de COVID-19, care a evidențiat lacunele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus va trebuie să adopte măsuri pentru consolidarea agenției ONU astfel încât viitoare epidemii să fie prevenite sau gestionate mai bine.

''Succesul viitor al OMS va depinde de sprijinul dumneavoastră'' pentru propunerile care vizează ca până în 2028-2029 cotizațiile statelor membre să reprezinte 50% din bugetul organizației'', a dat asigurări directorul general al OMS.

În prezent, 16% din bugetul acestei agenții a ONU provine din cotizațiile obligatorii ale statelor membre, restul fiind format din contribuții voluntare ale donatorilor publici și privați care decid cum îi poate utiliza OMS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău