Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS pentru un al doilea mandat

  • 24 Mai 2022 18:47
Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS pentru un al doilea mandat

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, primul african în fruntea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost reales marți pentru un al doilea mandat, cu durata de cinci ani, a anunțat președintele Adunării Mondiale a Sănătății, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Rezultatul votului secret, anunțat de Ahmed Robleh Abdilleh, ministrul Sănătății din Djibouti, a fost considerat mai degrabă o formalitate întrucât Tedros era singurul candidat la această funcție.

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a scris marți pe Twitter: ''Tocmai ce a fost reales ca director general al OMS: Dr. Tedros. 155/160 voturi, rezultate uimitoare. Felicitări, le merită din plin'', potrivit Reuters.

Specialist în paludism, licențiat în imunologie și doctor în sănătate comunitară, dr. Tedros, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru al Sănătății și șef al diplomației în Etiopia.

A devenit cunoscut în lumea întreagă în contextul lupei împotriva pandemiei de COVID-19, care rămâne una dintre principalele sale preocupări.

Directorul OMS a fost marcat de copilăria petrecută mare parte în timp de război, dar și de conflictele din Ucraina, Yemen, Siria și Etiopia, din perioada primului său mandat.

''Mai mult decât pandemiile, războiul subminează și distruge fundațiile pe care se bazează societățile odinioară stabile'', iar conflictele lasă ''cicatrici psihologice care pot avea nevoie de ani sau de decenii pentru a se închide la loc'', a afirmat recent dr. Tedros, care este de părere că ''pacea este indispensabilă pentru sănătate'', potrivit AFP.

După un prim mandat marcat de COVID-19, care a scos la lumină deficiențele OMS și ale sistemului sanitar mondial, Tedros Adhanom Ghebreyesus va trebui să câștige pariul consolidării agenției sanitare a ONU îndeosebi pentru a preveni și a gestiona mai bine viitoare epidemii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău