Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” va marca cea de-a 30-a aniversare
-
15 Octombrie 2020 19:15
Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” va marca mâine, 16 octombrie, începând cu ora 18.30, cea de-a 30-a aniversare de la fondarea instituției, informează MOLDPRES.
Astfel, sursa citată scrie că, potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu, cu această ocazie, va fi inaugurată „Aleea celebrităților Satiricus”. În fața sediului teatrului vor fi aplicate în pavaj STELE ale neuitaților maeștri ai scenei Mihai Curagău, Artist al Poporului, Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, Ion Popescu, Maestru în Artă, Vasile Tăbârță, Artist Emerit și Victor Tanmoșan, Maestru în Artă. ”Astfel, Teatrul Național ”Satiricus” își încununează periplul artistic de trei decenii cu realizări demne de principiile și scopurile pe care și le-a propus, de a fi un teatru de valoare, dar și un teatru de rezistență în fața tuturor intemperiilor: sociale, economice, politice etc.”, a menționat Alexandru Grecu.
În continuare, va fi lansat filmul documentar „Trei decenii cu Satiricus”.
În cele trei decenii de activitate, a menționat Alexandru Grecu, Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” s-a impus ca unul dintre promotorii de seamă ai artei teatrale și culturii naționale din R. Moldova. A rămas fidel și consecvent principiilor „din copilărie și prima tinerețe”, axându-se pe realizarea unor spectacole militante, cu caracter profund social, novatoare, îndrăznețe, mobilizatoare, cu accente de patriotism și spirit de rezistență.
Potrivit sursei citate, evident, nu întâmplător acest teatru a fost „botezat” SATIRICUS. El a fost conceput și constituit ca teatru de satiră – primul de acest fel în țară, chiar dacă de-a lungul celor trei decenii de existență și-a extins profilul, montându-se nu doar satire, comedii, vodeviluri, spectacole de revistă și de divertisment, dar și drame, musicaluri de la care spectatorii ieșeau cu ochii în lacrimi. Or, se știe, de la comic până la tragic nu e decât un pas.
Spectacolele montate la ”Satiricus” au fost și rămân o dovadă de creativitate și profesionalism, de rezistență și consecvență în lupta pentru dezvoltarea și promovarea valorilor democratice și naționale. Fiecare moment politic important pentru dezvoltarea social-politică a republicii noastre, fiecare problemă stringentă a neamului nostru și-a găsit ecoul în creația scenică a acestei instituții de cultură, de-a lungul anilor fiind montate, în spiritul teatrului de rezistență, mai multe spectacole care au „zdruncinat” spectatorul, societatea noastră civilă: „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, „Ho țară!” de Ion Diviza, „Maestrul și Margarita”, „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, „Caligula” de Jozef Toman, „7 aprilie 2009”, „Golanii revoluției moldave” , „Țara asta a uitat de noi”, “Cu bunelul, ce facem?” și „Made in Moldova” de Constantin Cheianu, „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec, „Hamlet” de William Shakespeare ș.a.
”Timp de trei decenii, ”Satiricus” și-a păstrat sută la sută trupa constituită inițial, pe care și-a extins-o și completat-o de-a lungul anilor”, a mai spus Alexandru Grecu.
Pe 16 octombrie 1990, acum 30 de ani, a fost emisă Dispoziția Guvernului Republicii Moldova nr. 295-d, prin care se inaugura Teatrul Municipal ”Satiricus” în baza trupei de comedie ”Satiricus” a Filarmonicii de Stat.