Teatrul National „Satiricus I. L. Caragiale” întreprinde un turneu la Brașov

  • 31 Octombrie 2022 17:20
Teatrul National „Satiricus I. L. Caragiale” întreprinde un turneu la Brașov

Teatrul National „Satiricus Ion Luca Caragiale” întreprinde zilele acestea un turneu la Brașov, România în cadrul festivalului ”Ai carte, ai parte”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Alexandru Grecu a menționat că acesta este un eveniment organizat de Asociația Culturală Viva la Musica în colaborare cu Ministerul Culturii din România, Consiliul Județean și Primăria municipiului Brașov. Astăzi va fi prezentat spectacolul ”Și cu violoncelul ce facem?” de Matei Vișniec, în regia lui Vitalie Drucec.

Potrivit sursei citate, piesa remarcabilă a lui Matei Vișniec, cel mai jucat dramaturg român în viață, a fost scrisă în 1989 și redă povestea a trei personaje – Bărbatul cu Ziarul, Bătrânul cu Baston și Doamna cu voal. Dialogul lor absurd începe într-o sală de așteptare. Preferând comoditatea unei false așteptări, aceste personaje, la un moment dat, sunt deranjate de Bărbatul cu violoncelul, care cântă insistent, mereu preocupat de acordurile instrumentului său. Pentru el idealul și scopul imediat este să-și perfecționeze interpretarea la violoncel. Cele trei personaje în „așteptare” privesc la început cu îngăduință manifestarea perseverentă a violoncelistului, apoi încep să se revolte și să-l respingă. Caută și găsesc tot felul de metode stupide pentru a-l face să înceteze. Vor reuși, oare, să-l alunge? Și dacă reușesc totuși, ce-i de făcut cu violoncelul? Din distribuție fac parte: Constantin Ghilețchi, Eugeniu Matcovschi, Ion Grosu și Irina Rusu.

Proiectul "Ai carte, ai parte" are ca scop promovarea conceptului de educație prin cultura care facilitează descoperirea valorilor autentice, fundamentale, ale limbii si literaturii romane, și ale culturii naționale în ansamblu. Sub mottoul: "Limba noastră-i limba sfântă", toate activitățile proiectului, aflat la a doua ediție, vor facilita accesul la actul cultural, în special generației tinere, elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal, urmărindu-se apropierea acestora de filonul valorilor autentice ale culturii, înțelegând ca educația prin cultură, încă de la cea mai fragedă vârstă, este o necesitate perenă și de maximă importanță.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău