Teatrul Național „Mihai Eminescu” pune în scenă spectacolul „Frunze de dor”: Omul singur în calea războiului, lumea satului într-un univers în perpetuă transformare și iubirea - un caleidoscop de emoții și stări scenice la care spectatorul va lua parte
-
14 Aprilie 2022 14:50
După „Casa Mare” de Ion Druță, Teatrul Național „Mihai Eminescu” pune în scenă un nou spectacol în baza operei marelui scriitor basarabean. „Frunze de dor”, în regia și adaptarea scenică a lui Alexandru Cozub, va avea premiera în acest sfârșit de săptămână, iar biletele sunt deja epuizate.
„Omul singur în calea războiului, lumea satului într-un univers în perpetuă transformare, iubirea și valorile casei, copilăria cu (ne) fericirile ei - toate reprezintă un caleidoscop de emoții și stări scenice la care spectatorul va lua parte” vizionând spectacolul ”Frunze de dor”, potrivit actorilor Teatrului Național ”Mihai Eminescu”.
Pentru tânărul Vlad Ropot, unul din principalele personaje ale spectacolului, Gheorghe, este primul rol pe scena mare.
”Gheorghe este muncitor, sârguincios, este devotat pământului, mamei casei. Ion Druță spune foarte clar despre ce gândește personajul și ce simte. Atent trebuie să joci, să nu exagerezi în a demonstra ceva pentru că totul se înțelege de a sine. Dacă se știe relația dintre personaje nu trebuie să joci nimic”
Rusanda Radvan o interpretează pe Rusanda. Este primul rol principal pe care îl interpretează.
„Gheorghe și Rusanda se iubesc reciproc dar nu se ajunge la acel punct de tangență. Îi ziceam și domnului regizor că o să îmi fac în cap propriul meu scenariu în care o să continue dragostea lor. Că se va întoarce Gheorghe de la armată și ei doi se vor întâlni. Țin foarte mult la acest personaj. Este un personaj complex, dramatic care trăiește prin propria piele și prin proprii pori fiecare suferință și a satului, și a perioadei și a dragostei pe care o are neîmpărtășită până la urmă”
Scridon este interpretat de actorul Alexandru Pleșca:
„Eu am 38 de ani iar personajul pe care îl interpretez are 17 și e o provocare pentru mine pentru că trebuie să aduc acest suflu tânăr pe scenă”
În câteva zile s-au vândut toate biletele pentru data de 16 și 17. Vom juca și pe data de 30 aprilie și după cum am auzit și pentru această dată s-au vândut toate biletele. Asta înseamnă că oamenii au nevoie de artă, au nevoie de teatru. Evident că ne bucurăm pentru că arta o facem nu doar pentru noi, dar o facem pentru publicul larg. Înseamnă că e nevoie de ceea ce facem ”
Trofimaș, un alt personaj principal, este interpretat de actorul Dan Melnic, potrivit căruia în acest spectacol se întâlnește mână-n mână dramatismul cu frumosul:
„Acțiunea are loc după al Doilea Război Mondial, atunci când pe prim plan sunt alte țări, alte puteri se manifestă. În colțișorul acesta de lume, al Basarabiei, se nasc oameni, se nasc mari iubiri, se nasc un complex de emoții în frunte cu dorul care este unic și reprezentativ nouă și în altă parte nu mai există”
Regizorul Alexandru Cozub susține ca autorul Ion Druță a acceptat cu greu montarea spectacolului.
„Probabil că a mers pe încredere și risc și dumnealui. Când s-a făcut ”Casa Mare”, câțiva ani în urmă l-am invitat, a venit a văzut spectacolul. Acum nu se reușește dat fiind că e la Moscova și acum cu toată situația asta. E o lucrare care place. A fost o idee mai veche de face acest spectacol. Acum se materializează. Așteptăm și noi reacția spectatorilor”
Este un spectacol actual prin tema abordată, a dragostei în vreme de război a declarat pentru Radio Chișinău Ghenadie Gâlcă, director adjunct al teatrului și cel care interpretează mai multe roluri secundare în spectacol.
„Nu departe de noi se întâmplă o mare tragedie. Ne afectează și pe noi dar dincolo de acest lucru avem cu toții de mers înainte, de crescut ca națiune și de crescut fiecare în parte ca ființă”
”Frunze de dor”, este un spectacol provocare și o invitare la multe meditații, ne-a declarat directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” , Petru Hadârcă.
„Ceea ce am văzut eu și din repetiții chiar m-am bucurat și m-am înaripat cu emoțiile nu din punct de vedere al unui director, sau al unui actor, sau al unui regizor dar cu emoțiile de așteptare al unui spectator care vrea să vină la teatru și să vadă ceva deosebit să contemple cu romanul copilăriei noastre”
”Frunze de dor” este primul roman al scriitorului și academicianului basarabean Ion Druță. A apărut în anul 1957, deși a fost terminat și prezentat pentru tipărire doi ani mai devreme.