Teatrul Național "Mihai Eminescu" a lansat un șir de acțiuni culturale dedicate centenarului instituției

  • 06 Ianuarie 2021 13:18
Teatrul Național

Teatrul Național "Mihai Eminescu", care pe 6 octombrie va împlini 100 de ani de la înființare, a lansat o serie de manifestări culturale, consacrate aniversării sale, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul TNEME, Petru Hadârcă a menționat că în legătură cu această ocazie, în fiecare săptămână vor fi organizate diverse acțiuni culturale.

”Teatrul românesc conceput ca instituție publică de interes național, recunoscut și legitimat ca atare prin acte și, respectiv, subvenționat din bugetul de stat, a fost înființat în toamna anului 1921, iar deschiderea stagiunii a avut loc la 6 octombrie. Trei ani mai târziu, în 1924, acest statut a fost confirmat prin decret regal. Dar, teatrul românesc, cu trupe care au încercat să creeze un teatru de repertoriu, precum și turneele trupelor românești de peste Prut au început imediat după semnarea actului Unirii. Astfel, în 1919 a fost înființată Compania dramatică română de propagandă culturală în Basarabia, iar în 1920 – Teatrul Popular. Problema deschiderii unui teatru de limba română a fost discutată în Sfatul Țării cu puțin timp înainte de Unire, la 14 martie 1918. În ianuarie, la invitația deputaților din Sfatul Țării la Chișinău a venit în turneu Teatru Național din Iași, în trupa căruia erau și artiști de la Naționalele din București și Craiova (refugiați la Iași din cauza războiului). Directorul teatrului era Mihail Sadoveanu. Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii principatelor, în sala Clubului Nobilimii s-a jucat ”Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri, iar a doua zi, ”Răzvan și Vidra” de B. P. Hasdeu. Aș putea afirma că procesul de unitate națională a fost catalizat nu numai prin dezbateri politice în Sfatul Țării, dar, și poate mai ales, prin teatru, literatură și muzică – contribuția lui George Enescu fiind inestimabilă”, a precizat Petru Hadârcă.

Potrivit sursei citate, Banca Națională a Moldovei va edita o monedă specială cu această ocazie. De asemenea, vor avea loc diverse spectacole consacrate aniversării instituției, precum și Reuniunea Teatrelor Românești.

Petru Hadârcă este autorul cărții ”O cronică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău 1918-1930”. În prezent, el pregătește pentru tipar al de-al doilea volum despre istoria instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău