Teatrul Național "M. Eminescu" își anunță repertoriul pentru 10 - 16 decembrie 2018

  • 12 Decembrie 2018 10:30
Teatrul Național

"Între teatru și realitatea socială se află o linie de demarcație. Teatrul reprezintă sublimarea anumitor situații sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor". (Georges Gurvitch)

11 (marți) 18.30 „Copiii foametei. Mărturii”. Spectacol „Verbatim” (Teatrul-documentar) cutremurător despre foamete: regizoarea a înmănunchiat diverse confesiuni ale locuitorilor din Antonești, raionul Ștefan Vodă, supraviețuitori ai foametei din 1946 -1947. Pe cât de simplu, pe atât de trist și dureros.

12 (miercuri) 18.00  „Casa Zoikăi”:  În varianta inițială, Bulgakov vedea piesa ca pe “o bufonadă tragică, prezentând, pe sub măști, câteva personaje  create de NEP”. O comedie virtuoasă și mistică; personajele visează cu ochii deschiși iluzii pariziene, spulberate de realitățile crude. Deși piesa are aproape un secol (fiind scrisă în anii ‘20), montarea regizorului Vitalie Drucec ne arată că e actuală și astăzi, când corupția, protecționismul și crima ne stăpânesc viețile, împingându-ne spre exod.

13 (joi) 18.30 „Panica la Grand Hotel”, după Ray Cooney, în regia lui Sandu Vasilache - o comedie de situație, cu multe încurcături, unde se încâlcesc și se descâlcesc, în ritm alert, o sumedenie de probleme ce rezultă din aventurile amoroase ale personajelor principale. Și aici – agitație, uși trântite, o fereastră „ucigașă” și un mort… viu. Sandu Vasilache mai recurge la un șiretlic: inversând sexul personajelor din piesă, aduce în scenă (după Chirița lui Alecsandri) o protagonistă femeie jucată de un bărbat.

14 (vineri) 18.00 „Hronicul Găinarilor” Două secole de amărăciune și-au pus amprenta pe noua producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, „Hronicul Găinarilor”, de Aureliu Busuioc. Bucuria celor amărâți de a fi rezistat în fața cruzimii istoriei, de a fi supraviețuit unui șir de orori „îndulcește” substanța dramatică a spectacolului, jucat cu săli arhipline.

15 (sâmbătă) 18.00 ''FAMILIA TOT" - Invităm iubitorii de teatru să se lase cuceriți de un spectacol deosebit, pus în scenă printr-o comedie cu accente dramatice, unde în rol principal îi veți regăsi pe un poștaș căruia îi place să mai joace corespondența, un maior care se crede detectiv și o simpatică, răbdătoare familie.

16 (duminică) 18.00 „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov – comedie muzicală despre corupție și birocrație, după piesa cu același nume, o nouă adaptare, toată trupa în scenă. Subiectul, același: goana după bogății, corupție, temă actuală și în R.Moldova. Eroii – puțin modificați (caractere naționale). Ostap Bender, „maestru al combinațiilor”, cu cei doi amici ai săi – Ippolit Matveevici și părintele Fiodor sunt meru în căutarea comorii ascunse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău