Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca invită publicul la spectacolul-concert „Chirița în concert”

  • 16 Septembrie 2022 13:22
Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca invită publicul la spectacolul-concert „Chirița în concert”

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca invită publicul la spectacolul-concert „Chirița în concert” după Vasile Alecsandri și Matei Millo. Evenimentul are loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, astăzi, la ora 19:00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Pentru prima dată în istoria Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, în această ediție sunt prezente toate teatrele naționale din România la Chișinău.

După premiera spectacolului de ieri, „Capcana, în regia lui Petru Hadârcă, susținută de actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu, urcă pe scenă actorii de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, care vor prezenta un spectacol-concert „Chiritza în concert” după Vasile Alecsandri și Matei Millo, dar refăcut și adaptat zilelor noastre de Ada Milea.

Potrivit directoarei artistice de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj, Ștefana Pop-Curșeu, spectacolul va surprinde publicul prin coloristica și varietatea repertoriul actorilor. Este foarte rar când o trupă de teatru cântă la un instrument, interpretează un text clasic, și joacă un rol într-o ipostază modernă în același timp, a spus pentru Radio România Chișinău.


„Motive și elemente dramatic-comice din Chirița lui Alecsandri , au reușit să le redea să crească potențialul lor comic prin muzică. Este un concert despre o Chiriță, care poate este cea mai apropiată Chiriță de ceea ce își dorea Alecsandri și Millo înainte: o Chiriță care cântă, care e profund impregnată de mediul în care vine, care descoperă lumea din afară.” 

În cadrul Reuniunii publicul are acces gratuit la audițiile Teatrului Radiofonic, care au loc în fiecare zi la ora 14:00, secretarul literar al Teatrului Național     „Mihai Eminescu”, Maria Pilchin, a declarat pentru Radio România Chișinău că e nevoie să se pună accent pe actualizarea și valorificarea Teatrului Radiofonic într-un nou context:

„Mi se pare o chestie actuală astăzi, când toți stăm pe podcasturi, să aducem publicul spre teatrul radiofonic, pentru că părinții noștri au crescut cu acest tip de produs artistic, și mi se pare că revenirea la acest format, nu atât revenirea, pentru că mi s-au tot produs astfel de spectacole, dar poate actualizarea și valorificarea într-un nou context e de bun augur și de salutat.”
Tot astăzi, va fi vernisată o expoziție de fotografie „In memoriam Ion Caramitru” semnată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național din București „I.L. Caragiale”. Expoziția cuprinde scene din culisele cu maestrul Ion Caramitrul, cel care a stat la temelia organizării Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, a spus Maria Pilchin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău