Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București va prezenta două spectacole la Chișinău
-
27 Martie 2023 18:25
Teatrul Național „I.L Caragiale” din București va prezenta pe 28 și 29 martie două spectacole pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de a IX-a ediții a proiectului „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”, care se desfășoară în perioada 25 - 29 martie.
Astfel, marți, 28 martie, la ora 18.00, Naționalul bucureștean va oferi publicului din Chișinău spectacolul „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu. Potrivit organizatorilor, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, este considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean).
Este readusă în lumina rampei, de unul dintre cei mai inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Decor – Ștefan Caragiu, costume – Liliana Cenean, transmite informează MOLDPRES.
Este o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate aduse în scenă de o echipă remarcabilă. Un prilej extraordinar să ne reîntâlnim cu Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, țesut din umor și tristețe, exuberanță și duioșie.
Alături de mari actori ai cuvântului românesc – Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Axel Moustache și Daniel Badale.
Miercuri, 29 martie, la ora 18.00, Teatrul Național din București va prezenta spectacolul „Cei drepți” după Albert Camus, un text cu valențele unei tragedii shakespeariene, adaptat și transpus în universul scenic de Mihai Măniuțiu.
Potrivit organizatorilor, „Cei drepți” de Albert Camus e o piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă.
O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine.
Proiectul a fost conceput și realizat în 2014, datorită deschiderii și cuvântului dat de Ion Caramitru, care i-a găsit și titlul - „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”, un turneu al Unirii.