Teatrul Dramatic Regional Academic Donețk din orașul Mariupol, se află în turneu la Chișinău. Două spectacole pentru adulți și unul pentru copii vor fi prezentate publicului în limba ucraineană

  • 05 Mai 2023 14:26
Teatrul Dramatic Regional Academic Donețk din orașul Mariupol, se află în turneu la Chișinău. Două spectacole pentru adulți și unul pentru copii vor fi prezentate publicului în limba ucraineană

Teatrul Dramatic Regional Academic Donețk din orașul Mariupol, se află în turneu la Chișinău. Două spectacole pentru adulți și unul pentru copii vor fi prezentate publicului în limba ucraineană. A face teatru pe vreme de război înseamnă a fi solidar cu cei care creează artă, cultură și care luptă pentru libertatea țării, a spus pentru Radio Chișinău directoarea teatrului din Mariupol, Ludmila Kolosovich. Teatrul a fost bombardat în martie, iar ca urmare a atacului au murit sute de oameni, printre care mame și copii, scrie Radio Chișinău.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, se lăsa impresia că cinematograful părea să învingă teatrul, dar, paradoxal, pe timp de război, oamenii își doresc foarte mult să meargă la teatru, să se îmbrace cu rochii frumoase, să se coafeze, să se machieze, a spus directoarea Teatrul Dramatic Regional Academic Donețk din Mariupol, Ludmila Kolosovitch:

Pe 14 martie au bombardat Maternitatea. Toate mamele cu bebeluși au fost aduși la adăpost în clădirea teatrului. Erau în vestiare atunci când au căzut bombele, toți au murit. Din actorii teatrului nu a murit nimeni, însă, din păcate, cea mai mare parte din actori și-au arătat dragostea pentru Rusia și au trecut de partea agresorilor și au creat un teatru rusesc la Mariupol. 12 actori, înainte de bombardament, au plecat la Ujgorod, au trecut de partea Ucrainei, restul au rămas și continuă să joace teatru pentru Rusia”, spune Ludmila Kolosovitch.

Faptul că actorii continuă să facă teatru și pe vreme de război, i-a salvat oarecum din realitatea crudă în care s-au trezit pe 24 februarie 2022. Emoțiile și aplauzele pe care le acumulează sunt mai puternice uneori decât gloanțe și bombele rușilor, iar victoria este de partea Ucrainei, a declarat actrița Vera Lebedinskaya:

„Noi vom învinge. Ucraina va învinge, deoarece suntem pe toate fronturile. Acum suntem pe frontul cultural. Cei care joacă în teatru, sunt în același timp voluntari pe câmpul de luptă, ajută soldații. Fiecare spectacol, fiecare creator de cultură ne dă o bucată din victorie. Suntem cu toată inima alături de ei, oriunde ne-am afla în turneu”, a declarat actrița Vera Lebedinskaya.

 Astăzi, la „Teatrul fără Nume”, la ora 19:00, se va juca spectacolul „Decameronul” în regia lui Oleg Melniciuk. O interpretare modernă a romanului lui Giovanni Boccaccio, în centrul căruia e omul slab, păcătos, care luptă cu ispitele, durerile și dezamăgirile sale, totodată, știe să trăiască din plin victoriile, dragostea, bucuriile și speranța. Este primul spectacol al „Teatrului Dramatic Regional Academic din Donețk”, orașul Mariupol, adus în fața spectatorului după invazia Rusiei în Ucraina.

Pe 7 mai se va juca la ora 12:00 „Cartea Junglei”, un spectacol pentru copii, iar la ora 18:00 – „Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці”(Nu te du, Hrițko, la șezătoare), un spectacol de teatru ucrainean, inspirat din folclor, cu elemente de misticism, scris de Ivan Karpenko-Kary și montant pentru prima dată în anul 1898.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău