Teatrul „Alexei Mateevici” revine la prenumele autentic al poetului

  • 14 Iunie 2023 11:58
 Teatrul „Alexei Mateevici” revine la prenumele autentic al poetului

Teatrul „Alexei Mateevici” devine „Alexie Mateevici”. O hotărâre în acest a fost aprobată de Guvern la propunerea Ministerului Culturii, transmite IPN.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a declarat că proiectul a fost elaborat în scopul revenirii la prenumele autentic al poetului Alexie Mateevici. Teatrul și Academia de Științe a Moldovei, bazându-se pe documente, au comunicat faptul că prenumele corect al poetului este Alexie sau Alexe. „În perioada sovietică, fiind promovată o politică de rusificare continuă, inclusiv prin rusificarea numelor și prenumelor, a fost schimbat prenumele în Alexei”, a precizat ministrul.

„În acest context, circumstanțele permit de a reveni la prenumele autentic al poetului Alexie Mateevici, cel care a scris și imnul Republicii Moldova. Teatrul ce îi poartă numele este o platformă de la care s-au pronunțat multe voci cu verticalitate națională, cu dragoste de limbă și identitate românească. Instituția funcționează până în prezent în spiritul acelorași valori, fără devieri”, se arată în proiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău