Teatrele își așteaptă spectatorii cu premiere și proiecte artistice noi

  • 13 Ianuarie 2021 11:15
Teatrele își așteaptă spectatorii cu premiere și proiecte artistice noi

„Sperăm să nu dezamăgim spectatorul. Le suntem recunoscători că, în perioadă de criză financiară și pandemică, au rămas fideli teatrului”. Este mesajul directorilor teatrelor din Chișinău. După perioada de interdicție dictată de pandemie, spectatorii au din nou acces în sălile de teatru.

Directorul Teatrului Republican „Luceafărul”, Vitalia Grigoriu, a declarat pentru IPN că teatrul trece printr-o perioadă complicată. „În această perioadă (în alți ani) era holul plin, bradul mare și frumos. Acum și bradul e mic, trist. Privim cu optimism în anul 2021, am elaborat un repertoriu până la sfârșitul lunii și sperăm să nu mai amânăm nimic pentru că și așa va fi foarte greu de a ne relansa”, a menționat Vitalia Grigoriu. Trupa lucrează la montarea mai multor spectacole. Actorii au fost antrenați în repetiții și atunci când ușile teatrului au fost închise pentru public. „Legătura cu spectatorul a fost menținută cu postări în mediul online, dar și în mod individual, căci mereu le explicam de ce se amână spectacolele. Ne bucurăm că avem voie să jucăm. Sper din suflet să dureze”, a menționat Vitalia Grigoriu.

Teatrul „Luceafărul” va veni curând cu o premieră, o comedie montată de Slava Sambriș, iar în primăvară regizorul Dumitru Acriș planifică un proiect artistic. „Sâmbătă și duminică relansăm activitatea cu spectacolul „Tata”, care poate fi considerat o premieră pentru ca fost jucat foarte puțin. Lumea ne sună, sunt dornici de a vedea spectacole, se interesează când, unde pot procura bilete”, a precizat Vitalia Grigoriu. Pe 16 și 17 ianuarie, spectacolul „Tata” se va juca începând cu ora 18.30.

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, spune că sunt programate montări noi, dar încă este o situație incertă. „Ne bucurăm că ne-au permis activitatea, măcar și cu număr limitat de spectatori. E o mare problemă pentru un actor care apare în scenă după o perioadă mare de repaus, pentru că actorul e ca și un sportiv: zilnic are nevoie de antrenament, de a-și perfecționa meseria”, a remarcat directorul. În acest an, Teatrul „Mihai Eminescu” marchează 100 de ani. Vor fi reluate unele din proiectele abandonate pe timp de pandemie. Dar multe depind și de aspectele financiare, de susținerea statului. „Teatrul, actorul, este cartea de vizită a unei țări. De succesele lor se bucură nu doar cei implicați. Cu toții ne mândrim de prestațiile artistice la diferite festivaluri, peste hotare”, a remarcat Petru Hadârcă.

Pe 15 ianuarie, ora 18.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca spectacolul-recital „Al meu nume o să-l poarte”. Pe data de 16 ianuarie, la ora 18.00 – „Pomul Vieții”, iar pe 17 ianuarie, la aceeași oră, se va juca „Hamlet în sos picat”, ultima premieră la care s-au vândut toate biletele. „Majoritatea nu și-au recuperat banii pe bilete, dar au așteptat redeschiderea sălilor de teatru. Biletele, unele procurate chiar și din luna martie, au rămas valabile. Pentru spectatorii care sunt fideli am pregătit un premiu din partea colectivului”, a adăugat Petru Hadârcă.

Daniela Burlaca, director artistic al Teatrul Geneza Art, spune că deocamdată nu se avântă în obiective îndepărtate pentru anul 2021. „Am făcut repertoriul pentru luna ianuarie. Biletele se vând forte bine pentru că lumea își dorește să-și încarce bateriile în manieră de teatru. Jucăm spectacolele pe care nu le-am jucat un an de zile. Restabilim două spectacole „Madame Bovary” și „Mâncare pentru Monștri”, spectacole care vor avea loc la sfârșitul lui ianuarie. Încercăm să activăm ca înainte de pandemie. Încercăm să funcționăm într-un circuit firesc, să revenim la fluxul normal al activității unui teatru care are un repertoriu integru, cu un public solicitant”, spune Daniela Burlaca.

Pentru echipa Geneza Art este o perioadă foarte importantă. „Experiența pe care am acumulat-o pe parcursul a 11 ani și-a spus cuvântul în ultimii doi ani. Actorii teatrului Geneza Art au potențial, au ce spune, ce arăta, aș putea spune că printre ei sunt actori de pregătire internațională. Vreau să mergem înainte cu rezultate foarte bune. Pentru noi părerea publicului este cea care contează cel mai mult și de ea vom tine cont în continuare, în mod primordial”, a remarcat directorul artistic. Daniela Burlaca mai spune că, la început de an nou, toată lumea e cu deschidere, cu speranță pentru inovații, provocări pozitive. „Ne-am dori să simțim că le pasă de noi celor care au mai multă putere în decizii, să simțim că există atitudine față de oamenii care mișcă cultura, care este cartea de vizită a unei țări”, a fost mesajul Danielei Burlaca. Astăzi, 13 ianuarie, actorii vor juca spectacolul TOC. La Geneza Art toate spectacolele încep ora 19.00, în repertoriul curent.

Comisia municipală extraordinară de sănătate publică a permis reluarea activității instituțiilor teatral-concertistice din 6 ianuarie. Prezența în sălile de spectacole nu trebuie să depășească 50% din capacitate, astfel încât să poată să fie păstrată distanța fizică între spectatori. De asemenea, este obligatorie dezinfectarea, termometria vizitatorilor, dar și purtarea măștilor de protecție. Durata spectacolului nu trebuie să depășească două ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău