Teatrele din Moldova și România solidare cu artiștii din Belarus
-
06 Februarie 2021 16:30
Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău se alătură programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.
Pe 7 februarie, declarată de Svetlana Tihanovskaia, candidata la funcția de președinte a Belarusului, 'Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul', cincisprezece teatre din România și Teatrul Național Mihai Eminescu din Republica Moldova se reunesc într-o acțiune de solidaritate, alăturându-se programului mondial de lecturi 'Belarus(sia) Worldwide Reading Project', ce are la bază piesa 'Insultați Belarus(ia)' de Andrei Kureicik.
INSULTAȚI. BELARUS(IA) va fi prezentat la Chișinău luni, pe data de 8 februarie, la ora 18.00.
Regia - Luminița Țâcu, proiecții video – Ian Onică, coordonator proiect - Mariana Onceanu – Hadârcă. Cu actorii: Petru Hadârcă, Alexandru Pleșca, Diana Decuseară, Ana-Sia Cărăuș, Mihai Zubcu, Iurie Focșa, Doriana Zubcu-Marginean,
INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile rezervate prealabil la casa de bilete: 022-22-11-77. Spectacol transmis inclusiv online pe pagina de facebook.
'Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională 'Insultați Belarus(ia)' este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi', a spus dramaturgul Andrei Kureicik.
'Insultați Belarus(ia)' este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură, se arată în prezentarea spectacolului.