Taxele percepute de către Asociațiile părintești, un viciu cu care este greu de luptat

  • 25 Februarie 2019 18:22
Taxele percepute de către Asociațiile părintești, un viciu cu care este greu de luptat

Direcția Educație, tineret și sport din cadrul Primăriei municipiului Chișinău realizează în prezent un raport la tema taxelor percepute de Asociațiile părintești în școli. Problema a intrat recent în vizorul municipalității, iar primarul interimar Ruslan Codreanu i-a îndemnat pe părinți să nu achite taxe în cazul când le sunt cerute, deoarece învățământul gratuit este garantat de Constituție.

Taxele percepute de către Asociațiile părintești, apărute ca o soluție temporară într-o perioadă de criză, când școlile și grădinițele erau pe cale de a-și întrerupe activitatea, continuă să fie prezente, cel puțin în școlile din Chișinău.

Părinții consideră că prin aceste plăți le asigură copiilor o mai bună calitate a studiilor, pe banii adunați fiind achiziționate materiale didactice. Aceste plăți, consideră unii dintre ei, sunt și un ajutor dat de părinți profesorilor în condițiile insuficienței cadrelor didactice, problemă pe care statul este incapabil să o rezolve:

„Învățătorul scoate bani pentru fișele didactice, pentru materialele didactice bani din buzunar. Mulți bani se folosesc pentru procurarea cărților. Dacă părintele vrea ca odrasla să fie mai deșteaptă, mai răsărit un pic, trebuie să investească în copilul acela”, spune un părinte.

„De ce nu se ia în discuție și altă problema – asigurarea copiilor de la grădiniță și de la școală cu cărțile necesare problema. Dacă vorbim despre învățământ gratuit, ar trebui și toate aceste cărți să fie gratuite. În același aspect, problema salariilor părinților și profesorilor rămâne nerezolvată. Toate grădinițele practic se plâng de lipsa personalului, dacă părinții nu vor susține acești profesori, ei pur și simplu vor fi nevoiți să plece”, spune un alt parinte. 

Totodată, situația nu este percepută ca una normală, deoarece îi afectează mai ales pe cei cu venituri reduse, iar părinții și copiii se simt umiliți, atunci când nu pot achita aceste plăți.

„Ei sunt copii, discută – tu ai dat bani, tu nu ai dat… Asta îi afectează în primul rând. Cred că și profesoara are altă atitudine față de acei copii, părinții cărora  nu reușesc să achite aceste taxe”.

Primarul interimar Ruslan Codreanu este nemulțumit de faptul că Asociațiile părintești nu prezintă rapoarte oficiale despre modul cum sunt gestionați banii.

Șeful-adjunct la Direcția Educație, tineret și sport, Valeriu Mârzenco, susține că aceste taxe constituie legalizarea unui viciu, cu care este greu de luptat. El  a mai spus că raportul Direcției Educație, Cultură, Tineret și Sport cu privire la această problemă urmează a fi discutat în timpul apropiat la Primărie, în prezența reprezentanților Centrului Național Anticorupție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău