Taxele pentru studii și cazare vor crește odată cu majorarea tarifelor la utilități

  • 17 Iulie 2013 12:32
Taxele pentru studii și cazare vor crește odată cu majorarea tarifelor la utilități

Taxele pentru studii în universități și cele pentru cazare în cămine ar putea să crească în anul didactic următor, din cauza majorării tarifelor la utilități, au declarat luni, 20 decembrie, administratorii instituțiilor de învățământ superior, în cadrul

Taxele pentru studii în universități și cele pentru cazare în cămine ar putea să crească în anul didactic următor, din cauza majorării tarifelor la utilități, au declarat marți, 20 decembrie, administratorii instituțiilor de învățământ superior,  în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Educației.

Potrivit acestora, cea mai mare partea a banilor proveniți din taxe sunt folosiți pentru cheltuielile de întreținere și salariile cadrelor didactice. Acestea variază între 3500 și 20 de mii de lei anual. Rectorii universităților de la Chișinău susțin că taxele pe care le achită studenții din Republica Moldova sunt cele mai mici din regiune.

Calitatea costă, spun rectorii celor mai importante universităților din Chișinău, argumentând că actualelor taxe de studii nu sunt mari. Administratorii instituțiilor de învățământ superior din capitală susțin că taxele pentru studii nu au înregistrat majorări semnificative în ultimii ani, în schimb au crescut cheltuielile de întreținere a spațiilor și salariile cadrelor didactice. La Academia de Studii Economice, de exemplu, taxa anuală pentru studii variază între 5500 și 6800 de lei, iar cea pentru cazarea în cămin este de 140 de lei pe lună, spune rectorul instituției, Grigore Belosteicnic.

Univestitatea de Stat întreține 10 blocuri de studii și 16 cămine studențești, unde taxa este de 180 de lei pe lună. Taxelor de studii variază aici între 3500 și 9000 de lei anual. Cea mai ”scumpă” facultate este cea de drept, iar administrația este nevoită să subvenționeze din taxa de studii pentru această specialitate alte facultăți, care nu sunt foarte solicitate.

Universitate de medicină și Farmaceutică percepe cea mai mare taxă, de peste 20 de mii de lei annual. Banii sunt folosiți pentru întreținerea laboratoarelor și achiziționarea materialeor didactice specifice. Taxele sunt cele mai mici din regiune, spune prorectorul Universitatii de Medicina, Olga Cernitchi.

Rectorii universităților cred că o majorarea a taxelor de studii este inevitabilă, în condițiile majorării costurilor de întreținere. Pe de altă parte, conducătorii instituțiilor de învățământ superior și-ar dori o autonomie universitară mai mare, care să le permită universităților să își stabilească singure taxele de studii.

Audio: Relatează Natalia Zaharescu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău