Taxe imense pentru mașinile europene pe benzină și motorină în schimbul subvențiilor pentru vehiculele ecologice

  • 24 Decembrie 2018 12:22
Taxe imense pentru mașinile europene pe benzină și motorină în schimbul subvențiilor pentru vehiculele ecologice

Italia va oferi subvenții de până la 6.000 de euro cumpărătorilor de vehicule cu emisii reduse și va aplică taxe achizițiilor de vehicule mari cu motoare pe benzină și motorină, potrivit măsurilor aprobate în Parlament, transmite Reuters.

Măsurile fac parte din bugetul pe 2019 aprobat duminică de camera superioară a Parlamentului și modifică propunerile prezentate de guvern la începutul acestei luni, care fuseseră criticate de industria auto, potrivit News.ro. 

Sindicatele și asociațiile din sectorul auto au avertizat în legătură cu taxa propusă, afirmând că ar putea să îi afecteze nu doar pe producătorii de automobile ci întreg lanțul de furnizori, inclusiv locurile de muncă. 

Partidele aflate la guvernare, Mișcarea 5 Stele și Liga, au fost în conflict în această privință, Liga fiind împotriva introducerii unei noi taxe pe mașini. 

În nouă formă, taxele propuse pentru automobilele cu motorizare tradițională nu se vor aplică automobilelor mici de familie, ci doar vehiculelor puternice, între care SUV-urile. 

O taxă de 1.100 de euro va fi aplicată pentru automobilele pe benzină și motorină care generează 161-175 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. Taxa va urcă la 1.600 de euro pentru emisii de 176-200 de grame de dioxid de carbon și la 2.000 de euro pentru emisii de 201-250 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. 

Stimulentele pentru vehiculele electrice și hibride vor varia în funcție de emisiile generate și nu vor fi acordate pentru modelele care costă peste 50.000 de euro. 

Noile măsuri, care trebuie să fie aprobate și de camera inferioară a Parlamentului, vor intră în vigoare la 1 martie și vor fi valabile până în 2021.Vehiculele electrice, hibride și pe gaz reprezintă numai circa 7% din vânzările auto din Italia. 

Fiat Chrysler, care în prezent nu vinde automobile electrice sau hibride în Europa, a anunțat în noiembrie că intenționează să cheltuiască peste 5 miliarde de euro pentru noi modele și motoare în Italia, în perioada 2019-2021. 

În decembrie, că reacție la noile măsuri, Fiat a anunțat că și-ar putea revizui planul de investițîi în italia, dacă Roma majorează taxele pentru automobilele pe benzină și motorină. Fiat nu a comentat modificările. 

Proiectul de buget pentru 2019 urmează să fie aprobat de camera inferioară a Parlamentului în această săptămână.

sursa: protv.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău