Taxarea excesivă a produselor de tutun poate duce la creșterea contrabandei, avertizează unul dintre cei mai mari importatori de țigarete din R. Moldova
-
22 Noiembrie 2022 18:00
![Taxarea excesivă a produselor de tutun poate duce la creșterea contrabandei, avertizează unul dintre cei mai mari importatori de țigarete din R. Moldova Taxarea excesivă a produselor de tutun poate duce la creșterea contrabandei, avertizează unul dintre cei mai mari importatori de țigarete din R. Moldova](https://media.radiochisinau.md/image/202211/640x360/205152-171394.jpg)
Taxarea excesivă a produselor de tutun poate duce la creșterea contrabandei și la pierderi la bugetul de stat. Majorarea bruscă și mare a prețurilor, ca urmare a majorării accizei cu 10 la sută în 2023 (la 25%, față de 15%), prevăzută în Codul Fiscal, sporește o concurență neloială, spun reprezentanții Companiei Japan Tobacco International (JTI Moldova).
Republica Moldova ar putea repeta experiența României privind taxarea produselor de tutun. Creșterea accizei la tutun în 2009 peste Prut cu 50% în mai puțin de nouă luni, a dus la pierderi în bugetul statului cu peste un miliard de euro. În 2021, după majorarea treptată a accizelor companiile de tutun au virat la bugetul României circa 4 miliarde de euro.
„După acel șoc, accizele au fost majorate treptat, conform unor calendare incluse în Codul Fiscal, discutate cu industria și anunțate din timp. Astfel, statul s-a putut baza pe venituri în creștere an de an, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil la buget. Este foarte important, așadar, ca Republica Moldova să învețe din experiența României și să majoreze treptat accizele, după consultări și discuții cu industria de profil. Creșterile mari de accize arată bine doar pe hârtie, pierderile fiind în realitate mult mai mari decât câștigurile”, spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.”
Politica fiscală face parte din politicile europene, agreate în Acordul de Asociere. Majorarea accizelor se va efectua inevitabil, a declarat Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.
„Înțelegem îngrijorările, în același timp, statul prin majorarea accizelor are câteva obiective. În primul rând, să descurajeze fumatul. Este un obiectiv de sănătate publică și în al doilea rând, să distribuie acești bani, taxe care vin din urma vânzărilor de tutun să meargă spre alte necesitați ale bugetului de stat. În același timp, noi suntem în proces de a ne ajusta la standardele Uniunii Europene. Noi avem un angajament pe care l-am agreat în Acordul de Asociere, să majorăm nivelul accizelor până la nivelul UE. Acest lucru urmează să se întâmple sau se plănuia să se întâmple până în anul 2025 prin politica fiscală sau proiectul politicii fiscale propus de către Guvern. Se urmărește apropierea de către acest obiectiv. Inevitabil o să ajungem la aceste accize. Noi am luat act de propunerea Ministerului Finanțelor. Acest proiect este în consultări. Urmează să avem discuții la nivel de Comisie, o să analizăm toate argumentele, toți factorii de risc și o să luăm o decizie”, a declarat Radu Marian pentru Radio Chișinău.