Tații își pot lua concediu paternal, dar își vor ridica indemnizația mai târziu

  • 07 Iulie 2016 14:19
Tații își pot lua concediu paternal, dar își vor ridica indemnizația mai târziu

Deși a fost votată legea care stabilește că tații pot beneficia de concediu timp de 14 zile la nașterea copilului, nu a fost elaborat un mecanism de acordare a indemnizației stabilite pentru această perioadă.

Actualmente, tatăl poate solicita concediu paternal, însă indemnizația îi va fi oferită doar după ce va fi elaborat mecanismul de plată. Precizările în cauză au fost făcute de Diana Doroș, șefă adjunct de direcție la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociația Presei Independente, transmite IPN.

Inițial proiectul prevedea ca indemnizația să fie acordată de angajator, dar în final s-a decis să fie acoperită din fondurile de asigurări sociale.  Proiectul de regulament care descrie procedura de alocare a indemnizației pentru concediului paternal este la etapa consultărilor, urmând să fie aprobat de executiv.

„Pentru noi, pentru sistem, aceasta este o provocare, deoarece mecanismul inițial nu a presupus să fie această plată din asigurări. Mai mult ca atât, sunt și categorii de persoane care nu sunt plătitori la fondul de asigurări sociale, de aceea, probabil, totuși, o parte din indemnizație va fi plătită din bugetul de stat, așa cum este plata pentru îngrijirea copilului”, a declarat reprezentanta Ministerului Muncii.

Conform legii, concediu paternal de 14 zile se acordă taților, indiferent dacă sunt sau nu căsătoriți, în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău