Tatiana Zatîc: În primele 2 zile de imunizare au fost efectuate 2604 vaccinări
-
04 Martie 2021 07:44
Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc califică primele 2 zile din campania de imunizare anti-COVID-19 drept un succes. În total, deja au fost vaccinați 2604 medici, ia acest lucru înseamnă mai puține infectări și mai mulți medici la datorie pentru a face față pandemiei. Șefa de la Sănătate califică drept un fenomen firesc reticența unor angajați medicali în raport cu vaccinul, însă menționează că medicii, prin exemplul lor, vor fi cei care vor influența succesul sau eșecul campaniei de imunizare în rândul populației generale, notează IPN.
Acum 2 zile a fost dat startul campaniei de imunizare anti-COVID-19 în rândul angajaților medicali din linia întâi. Primii imunizați sunt medicii din secțiile de reanimare, terapie intensivă și anestezie. În primele 2 zile au fost imunizate 2604 persoane.
„Asta înseamnă 2604 lucrători medicali care vor rămâne să activeze, protejați prin imunizare. Este devreme de a vorbi despre reticență din partea medicilor, suntem abia la început și fiecare își schimbă opinia pe parcurs. E clar că fiecare schimbare întâlnește întâi rezistență, dar prioritate are sănătatea. Lucrătorii medicali sunt cei care vor da exemplu pentru toată populația, ei sunt cei care înțeleg cel mai bine importanța vaccinării”, a spus Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În prezent, pentru imunizare este folosit vaccinul AstraZeneca, oferit în calitate de donație Republicii Moldova de către România. Astăzi, la Chișinău ajung alte 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca oferit țării noastre prin intermediul platfomei COVAX. Tatiana Zatîc spune că tot pe platforma COVAX, în a doua jumătate a lunii la Chișinău ar urma să ajungă și vaccinul Pfizer.
„Pe platfoma COVAX este indicat că ar urma să primim 24 de mii de doze Pfizer, suntem în așteptarea lor. Nu ni s-a spus că ar exista probleme în legătură cu furnizarea acestui vaccin. De fiecare dată în comunicarea cu platforma COVAX am prezentat informația care confirmă pregătirea țării pentru transportul și administrarea acesui vaccin și n-au fost obiecții ”, a mai spus Tatiana Zatîc.
Cu privire la accesul vaccinului Sputnik V pe teritoriul Republicii Moldova, Tatiana Zatâc spune că, în prezent, Comitetul Național Consulatativ de Experți în Domeniul Imunizărilor recomandă Republicii Moldova utilizarea și altor tipuri de vaccinuri, autorizate în țara lor de origine, dar care sunt abia în proces de evaluare de către OMS, printre care și vaccinul Sputnik V.
„Suntem într-o situație gravă din punct de vedere epidimiologic, avem o tendință în creștere privind numărul de persoane infectate. Situația dată ne impune să avem și vaccinuri eficiente, și vaccinuri accesibile. La această etapă este important să asigurăm prezența în țară a tuturor tipurilor de vaccin” a declarat Tatiana Zatîc.
În Republica Moldova planul național de imunizare cuprinde 3 etape. În prima etapă sunt imunizați medicii, angajații și beneficiarii serviciilor de asistență socială. În etapa a doua urmează a fi vaccinate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități. În etapa a treia urmează a fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă.