Tatiana Stratenco: Viața de elev la World College din Changshu și impresile despre China

  • 27 Martie 2018 18:31
0%
00:00:00
00:00:00

Tatiana Stratenco este elevă în clasa a 12-a la liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Din toamna anului 2017, Tatiana este bursieră la United World College din Changshu, sudul Chinei, unde studiază elevi din peste o sută de țări. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ea a povestit despre ce înseamnă să fii elev internațional în China, cum s-a adaptat la o nouă cultură, ce îi lipsește și ce a impresionat-o în mod deosebit la chinezi.

„Sistemul de notare este diferit, cu note de la unu la șapte și diverse criterii pentru a obține nota maximă. Avem cursuri obligatorii pentru a obține bacalaureatul international. Se studiază șase obiecte la alegere și unul obligatoriu pentru toți.

Orașele și satele au dimensiuni foarte mari, cu mulți oameni și trafic intens. Modul de gândire al chinezilor, modul în care se comportă este mult diferit de al nostru. Într-o discuție cu o colegă chineză, foarte interesată de cultură, îmi spunea că în religia lor budism-taoism, atunci când oamenii au nevoie de ajutor, vine un alt om care îi ajută. În cazul religiei noastre acel ajutor vine din partea unui Dumnezeu sau a cuiva mai presus decât omul. Concluzia noastră a fost că probabil din acest motiv oamenii din China muncesc mai mult și încearcă să facă ei schimbările în loc să aștepte o forță superioară să vină”, ne spune Tatiana.

Tatiana Stratenco: Viața de elev la World College din Changshu și impresile despre China

Tatiana, care practică pianul de la 9 ani, este și autoare a mai multor piese pentru pian și voce. Una din următoarele piese va avea ca sursă de inspirație iarna petrecută în Changshu.

„În luna ianuarie a nins pentru prima dată în ultimii 7 ani în Changshu. Stăteam afară și mă gândeam că sunt mulți studenți internaționali veniți din țările calde, care nu au văzut niciodată zăpadă. Mă gândeam că noi propabil nu apreciem suficient faptul că avem patru anotimpuri.  Stăteam pe malul râului de lângă colegiul nostru, într-o atmosferă cu multă liniște și foarte frumos, și atunci mi-a venit o idee să compun o piesă care mi-ar aminti de iarna în Changshu.”

Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău