Tatiana Răducanu și Cornel Lebedinschi, membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor

  • 24 Noiembrie 2023 15:41
Tatiana Răducanu și Cornel Lebedinschi, membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor

Parlamentul a desemnat doi membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor. Este vorba despre Tatiana Răducanu, propusă de Fracțiunea PAS și Cornel Lebedinschi, propus de Fracțiunea BCS. Proiectele de hotărâre au fost aprobate în cadrul ședinței plenare de astăzi, 24 noiembrie, transmite Serviciuld e presă al legislativului.

Tatiana Răducanu are o experiență vastă în domeniul justiției, fiind judecătoare de carieră. A fost judecătoare la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, membră a Colegiului disciplinar al judecătorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii. Tatiana Răducanu a mai activat în calitate de membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și membră a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni. De asemenea, a fost președintă a Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova și membră a Consiliului Suprem de Securitate.

Cornel Lebedinschi este licențiat în jurisprudență și a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

De menționat că membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor în Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a procurorilor intră în vigoare la data adoptării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
12,74
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Thu
9
Fri
9
Sat
8
Sun
6
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău