Tatăl lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, cere guvernului australian repatrierea fiului său

  • 14 Aprilie 2019 13:19
Tatăl lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, cere guvernului australian repatrierea fiului său

Tatăl lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a cerut duminică guvernului australian să-l repatrieze pe fiul său, declarându-se șocat de starea vizibilă de slăbiciunea fizică afișată de acesta în momentul arestării sale, joi, la Londra, transmite AFP.

John Shipton, tatăl biologic al lui Julian Assange, a fost secretar al WikiLeaks Party, o formațiune politică înființată de fiul său cu ocazia alegerilor pentru Senat din 2013 și care a înregistrat un scor de sub 1%.

Presa a relatat că John Shipton și-a vizitat fiul de fiecare Crăciun în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde Assange a locuit din 2012 până la arestarea sa, joi.

'DFAT (Ministerul de Externe) și prim-ministrul trebuie să facă ceva', a declarat John Shipton pentru publicația Sunday Herald Sun din Melbourne.

'Se poate rezolva simplu pentru satisfacția tuturor. Au existat discuții între un senator și un înalt responsabil al DFAT pentru extrădarea lui Julian în Australia', a adăugat el.

Shipton s-a declarat șocat de înfățișarea fiului său în ziua arestării, în baza unei cereri de extrădare formulate de SUA, care îl acuză pe fondatorul WikiLeaks de 'piraterie informatică', și a unui mandat emis în iunie 2012 de justiția britanică pentru neprezentare în fața tribunalului.

'Am văzut cum polițiștii au trebuit să-l poarte până în josul scărilor. Nu părea să se simtă bine. Am 74 de ani și par în formă mai bună decât el, care are 47. Este foarte șocant', a mai spus tatăl lui Assange.

'Timp de luni și luni de zile, a trăit ca un deținut într-o închisoare de înaltă securitate, nu putea nici să meargă la toaletă. Existau camere de supraveghere care îi urmăreau cele mai mici gesturi', a mai afirmat el.

Premierul australian Scott Morrison a declarat vineri că Assange nu va primi 'niciun fel de tratament special' din partea autorităților de la Canberra.

Australianul Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat joi în sediul ambasadei ecuadoriene la Londra, unde se refugiase din 2012 pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol, un dosar clasat între timp.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău