Țările UE fac eforturi pentru a stopa abuzurile împotriva lucrătorilor migranți

  • 05 Septembrie 2018 13:22
Țările UE fac eforturi pentru a stopa abuzurile împotriva lucrătorilor migranți

Țările europene fac eforturi pentru a stopa abuzurile împotriva lucrătorilor migranți și tratarea lor ca sclavi ai vremurilor moderne, în condițiile în care șefii lor, în sectoare mergând de la construcții la agricultură, îi păcălesc pe inspectorii muncii, relevă un raport al Agenției pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene (FRA) publicat miercuri, potrivit Reuters.

Inspecțiile la locul de muncă sunt deseori ineficiente sau chiar lipsesc în țări precum Marea Britanie, Franța și Polonia, permițându-le angajatorilor lipsiți de scrupule să plătească prea puțin și să-și exploateze excesiv angajații, menționează raportul FRA.

Din 240 de lucrători migranți în Europa intervievați de FRA, toți declarând că au fost exploatați de angajatori, mai mult de jumătate au afirmat că nu au fost efectuate niciodată controale la locurile lor de muncă și nici nu au auzit că astfel de controale au loc.

Conform Consiliului Europei, traficul de forță de muncă ilegal este în creștere în Europa și a devansat exploatarea sexuală ca principală formă de sclavie în multe țări.

''Statele membre (ale Uniunii Europene) trebuie să-și consolideze inspecțiile pentru a-i identifica pe angajatorii care exploatează și pentru a-i proteja mai bine pe lucrători'', a declarat directorul FRA, Michael O'Flaherty, pentru Reuters.

''Speranțele lucrătorilor de a-și construi vieți mai bune pentru ei și familiile lor deschide calea către exploatare din partea unor angajatori lipsiți de scrupule. Temerile lor - de a fi retribuiți inferior sau pur și simplu de a-și pierde locul de muncă - îi prinde în capcana de a-și accepta soarta'', a explicat O'Flaherty.

La nivel mondial, aproximativ 25 de milioane de persoane erau victimele muncii forțate în 2016, potrivit datelor furnizate de Organizația Internațională a Muncii (ILO) și Fundația Walk Free.

Raportul FRA le cere guvernelor statelor europene să sporească numărul de inspecții și să se asigure că lucrătorii sunt informați în legătură cu drepturile lor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău