Țările UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova

  • 05 Aprilie 09:24
Țările UE au aprobat un ajutor de 41 de milioane de euro pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova cu obiectivul de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării.

Măsura adoptată are o valoare de 41 de milioane de euro pe o perioadă de 40 de luni și va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Bazându-se pe sprijinul anterior acordat de EPF, măsura de asistență are ca scop să permită forțelor armate ale Republicii Moldova să își sporească eficacitatea operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență.

De asemenea, aceasta vizează consolidarea capacităților Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).

Măsura a fost solicitată de Republica Moldova la 5 februarie 2023 și va completa alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021, mai arată sursa citată.

“UE se angajează să ofere tot sprijinul relevant pentru Republica Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei”, transmite Consiliul UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău