Țările membre NATO se reunesc înainte de summitul cu președintele american Donald Trump

  • 17 Mai 2017 12:30
Țările membre NATO se reunesc înainte de summitul cu președintele american Donald Trump

Șefii de Stat Major ai țărilor membre în NATO se reunesc miercuri la sediul alianței, la Bruxelles, cu o săptămână înaintea unui summit al organizației la care va participa pentru prima dată președintele american Donald Trump, informează Agerpres.

Oficialii militari vor discuta miercuri despre 'modalitățile care să accentueze rolul NATO în lupta împotriva terorismului', a declarat generalul Petr Pavel, șeful Comitetului Militar al NATO, în deschiderea reuniunii.

Participanților le va fi prezentat un raport privind situația din Afganistan de către comandantul Forțelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Curtis Scaparrotti, și șeful Forțelor NATO din Afganistan, generalul John Nicholson.

Generalul Nicholson a cerut, în urmă cu câteva luni, suplimentarea cu 'câteva mii' a numărului de soldați NATO din Afganistan, în prezent de 13.500, în condițiile în care guvernul de la Kabul are dificultăți în a face față forțelor talibane.

Casa Albă a dat de înțeles că președintele Trump va lua o decizie în această privință după ce subiectul va fi discutat la Summitul NATO de la Bruxelles și în cadrul Summitului G7.

Potrivit generalului Petr Pavel, participanții la reuniunea Comitetului Militar al NATO vor aborda, de asemenea, situația din Irak și 'viitoarele etape' posibile pentru misiunea de antrenare a forțelor irakiene de către militari ai NATO, misiune încă în stadiu embrionar.

SUA ar dori ca NATO să devină un membru oficial al coaliției internaționale împotriva grupării Statul Islamic (SI) și să-și sporească rolul în antrenarea și consolidarea forțelor irakiene. NATO a început deja să antreneze ofițeri în Irak, furnizând kituri de deminare a încărcăturilor explozive improvizate.

La sfârșitul lui martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța își va extinde această misiune, oferind 'cursuri de medicină militară' și susținere 'în întreținerea tancurilor și vehiculelor armate'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău