Țările membre al GUAM se solidarizează pentru a promova la ONU o rezoluție privind conflictele înghețate

  • 06 Octombrie 2018 09:09
Țările membre al GUAM se solidarizează pentru a promova la ONU o rezoluție privind conflictele înghețate

Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan vor promova în cadrul ONU un proiect de rezoluție privind soluționarea conflictelor înghețate. O decizie în acest sens a fost convenită între premierii țărilor membre ale GUAM care s-a desfășurat la Chișinău.

La conferința de presă care a urmat după summit, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că "țările GUAM au decis să-și unească eforturile în această privință, deoarece conflictele înghețate reprezintă o problemă comună pentru toți", relatează INFOTAG

"Procesul de cooperare în cadrul GUAM va continua să aibă un impact pozitiv asupra eforturilor noastre de a implementa obiectivele comune pentru consolidarea democrației, dezvoltarea economiei și a comerțului între țările membre ale GUAM. La fel de importantă este și cooperarea comună pentru consolidarea securității în regiunea noastră și pentru depășirea provocărilor, precum și pentru combaterea amenințărilor. Am ajuns la concluzia că solidaritatea regională pentru asigurarea securității este prioritatea noastră primordială", a remarcat Filip.

El a spus că "o realizare importantă a Republicii Moldova este adoptarea Rezoluției ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul republicii".

"Suntem convinși că va fi mai ușor să găsim soluții pașnice pentru conflictele teritoriale dacă în țară nu vom avea trupe și muniții străine", a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

El a fost sprijinit de premierul georgian Mamuka Bakhtadze.

"Rusia continuă să ne submineze eforturile de a crea condiții mai bune de trai pentru cetățenii noștri care trăiesc în teritoriile ocupate. De la invazia rusească, populația acestor regiuni a scăzut de cinci ori", a declarat prim-ministrul georgian.

La rândul său, premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a menționat că "conflictele înghețate aduc numai sărăcie și nerespectarea drepturilor omului".

"Este important ca toate țările democratice să se consolideze pentru a găsi instrumentele de respingere a acestei agresiuni. Trebuie să forțăm statul agresor, Rusia, conducerea țării să renunțe la planurile barbare, care aduc doar războaie și pierderi țărilor noastre pașnice. Când vorbim de conflicte înghețate, aceste invazii agresive aduc doar sărăcie și nerespectarea drepturilor omului. Putem vedea acest lucru și în Ucraina", a spus Groisman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău