Țările Med5 fac apel la o împărțire echitabilă a responsabilităților în materie de migrație

  • 25 Septembrie 2021 20:13
Țările Med5 fac apel la o împărțire echitabilă a responsabilităților în materie de migrație

Țările mediteraneene din Uniunea Europeană care alcătuiesc grupul Med5, Spania, Italia, Grecia, Cipru și Malta, au convenit sâmbătă să ceară UE o repartizare echitabilă a responsabilităților în materie de migrație, având ca prioritate prevenirea la sursă și o finanțare "adecvată" pentru ca aceasta să fie eficientă, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Acest lucru va presupune instituirea unui "mecanism de relocare previzibil și obligatoriu pentru acele state care trebuie să facă față sosirii (...) din cauza situației lor geografice", subliniază comunicatul comun emis de Spania, gazda reuniunii, citat de AFP.

Polonia, Ungaria și Republica Cehă, de exemplu, au refuzat să primească migranți în timpul valului din 2015, care a fost cauzat în mare parte de războiul din Siria.

Pentru ca prevenirea să fie eficientă, având în vedere "natura sa structurală", politica de migrație a Uniunii trebuie să fie finanțată în mod adecvat, abordând "în mod proporțional" toate rutele de migrație către UE, se arată în document.

UE nu își poate permite să aștepte ca fluxurile migratorii să ajungă la frontierele externe", afirmă Med5, care pledează pentru consolidarea capacităților țărilor de origine și de tranzit, precum și pentru crearea structurilor de primire necesare în aceste regiuni și în jurul lor.

Textul convenit prevede, de asemenea, că UE trebuie "să rămână unită și cu o singură voce împotriva utilizării migrației ilegale în scopuri politice".

Miniștrii de interne și ai migrației din cele cinci țări s-au reunit în cadrul unui summit în orașul Malaga (sud) pentru a-și consolida poziția comună în cadrul negocierilor pentru viitorul Pact european privind migrația și azilul.

''Vocea și viziunea noastră nu trebuie doar să fie luate în considerare, ci să devină centrale'' în UE, care are nevoie de o politică de migrație și azil "bazată pe solidaritate, responsabilitate și umanitate" și care să fie "mai echilibrată, mai corectă, mai realistă și mai europeană", a declarat presei ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska.

''Migrația nu este o provocare temporară, ci una structurală, care necesită soluții pe termen mediu și lung, metode permanente și durabile, precum și o finanțare garantată și flexibilă'', a subliniat ministrul spaniol.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), plecările, interceptările și sosirile de migranți în zona centrală a Mediteranei sunt în creștere în acest an.

Cel puțin 1.113 persoane au murit în Mediterana în prima jumătate a anului 2021 în timp ce încercau să ajungă în Europa, potrivit OIM, al cărei raport pentru 2020 a estimat la 17.000 numărul de decese legate de aceste traversări clandestine între 2014 și 2018.

La rândul său, SOS Mediterranee susține că a salvat peste 34.000 de persoane din februarie 2016, mai întâi cu Aquarius, apoi cu Ocean Viking.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău