Țările islamice condamnă interdicția impusă de talibani femeilor de a lucra în cadrul ONG-urilor din țară

  • 27 Decembrie 2022 16:20
Țările islamice condamnă interdicția impusă de talibani femeilor de a lucra în cadrul ONG-urilor din țară

Organizația Cooperării Islamice (OCI), formată din 57 de state, a condamnat interdicția impusă de talibani afganelor de a lucra în cadrul ONG-urilor din țară ca fiind un "act inutil" împotriva drepturilor femeilor, informează EFE, care citează un comunicat al organizației, publicat marți pe contul său oficial de Twitter, transmite Agerpres.

„Această măsură nu numai că va priva femeile afgane și familiile lor de sursa lor de trai, dar va afecta grav operațiunile umanitare și de ajutorare ale unei rețele largi de ONG-uri naționale și internaționale în beneficiul comunităților afgane vulnerabile", se spune în comunicat.

Mai multe țări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite, Oman și Qatar, au condamnat și individual măsurile luate de talibani împotriva femeilor și i-au îndemnat să le anuleze pentru a asigura fluxul de ajutor umanitar către comunitățile afgane.

Ministrul de externe al Qatarului, țară care a jucat un rol de mediator între SUA și talibani înainte ca aceștia din urmă să preia controlul asupra Kabulului în urmă cu un an și jumătate, a subliniat luni, într-un comunicat, ''importanța ca toți afganii să își obțină drepturile, inclusiv dreptul la muncă''.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite au considerat că ultimele decizii "nejustificate" ale talibanilor împotriva femeilor afgane "vor împiedica, fără îndoială, furnizarea de ajutor umanitar în Afganistan și îi vor afecta în special pe cei mai vulnerabili, inclusiv copiii, femeile și persoanele în vârstă".

Consiliera ministrului de externe emiratez, Lana Nuseibe, citată de agenția oficială de știri a țării, WAM, a avertizat că "aproximativ două treimi din populația afgană are nevoie de asistență umanitară, iar aproximativ șase milioane de persoane se confruntă cu amenințarea foametei".

''Asigurarea unui viitor prosper pentru Afganistan și pentru poporul său depinde de integrarea deplină a femeilor și a fetelor în societate", a conchis aceasta.

Ministerul afgan al Economiei a ordonat, printr-o scrisoare, la 24 decembrie, tuturor organizațiilor neguvernamentale (ONG) naționale și internaționale care activează în Afganistan să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine. Talibanii își justifică decizia prin faptul că femeile care lucrează în ONG-uri umanitare încalcă legile privind vestimentația adoptate în cadrul viziunii lor fundamentaliste asupra islamului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău