Țările în care sunt cei mai mulți jurnaliști în detenție și în care acestă meserie este riscantă (ONG)

  • 11 Decembrie 2019 09:51
Țările în care sunt cei mai mulți jurnaliști în detenție și în care acestă meserie este riscantă (ONG)

Cel puțin 250 de jurnaliști se află în spatele gratiilor la nivel mondial, pe primul loc la numărul de jurnaliști încarcerați clasându-se China, unul dintre regimuri care tolerează prost independența mass-media, a deplâns miercuri un ONG pentru libertatea presei, informează AFP.

Mulți dintre acești jurnaliști sunt acuzați că au fabricat "știri false" sau că sunt "dușmani ai statului", a dezvăluit Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York.

Comitetul citează Turcia, Arabia Saudită, Eritreea, Vietnamul și Iranul drept alte țări unde exersarea profesiei de jurnalist este cu precădere riscantă.

CPJ a numărat cel puțin 48 de jurnaliști aflați în detenție în China, cu unul mai mult decât în 2018.

Urmează Turcia, cu 47 de jurnaliști în detenție. Chiar dacă numărul este mult mai mic decât în 2018 (68), nu se poate vorbi despre o ameliorare adevărată, guvernul turc reușind să închidă peste o sută de mass-media și să lanseze urmăriri pentru apologia terorismului, care au făcut ca numeroși jurnaliști să-și piardă locul de muncă.

"Zeci de jurnaliști care nu sunt încarcerați în Turcia așteaptă în continuare un proces al primei instanțe sau în apel, în timp ce alții au fost condamnați în contumacie și se află sub amenințarea de a fi arestați dacă vor reveni în țară", subliniază CPJ.

Pe acest "podium" se mai află Arabia Saudită și Egiptul, cu 26 de jurnaliști închiși în fiecare dintre cele două țări. În Arabia Saudită, 18 dintre jurnaliști sunt închiși fără a ști ce li se impută, iar CPJ s-a declarat îngrijorat de cazurile de "bătăi, arsuri și mâncare în mod clar insuficientă pentru prizonierii politici, printre care patru jurnaliști".

Numărul total la nivel mondial, de 250 jurnaliști plasați după gratii, este prea ridicat, chiar dacă el este ceva mai mic decât 255 în 2018 și 273 în 2016.

Printre cazurile emblematice, ONG îl citează pe cel al chinezoaicei Sophia Huang Xueqin, arestată în octombrie, după ce a scris despre participarea sa la manifestațiile prodemocrație din Hong Kong, sau pe cel al egipteanului Mohammad Mosaed, care a trimis un tweet în timp ce internetul era tăiat în scopul limitării difuzării de știri despre o manifestație împotriva creșterii prețurilor la benzină.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău