Țările exportatoare de gaze transmit un mesaj de calm către piețe, în contextul unei posibile crize

  • 22 Februarie 2022 19:51
Țările exportatoare de gaze transmit un mesaj de calm către piețe, în contextul unei posibile crize

Șefii de state și de guverne din principalele țări exportatoare de gaze au transmis marți, din Qatar, un mesaj de calm către piețe, cu angajamentul că vor garanta aprovizionarea, și o chemare la dialog între producători și consumatori, în beneficiul securității energetice, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

"Reiterăm insistența noastră în consolidarea securității enegetice globale ca și furnizori de încredere pentru îndeplinirea cerințelor energetice tot mai mari", se menționează în comunicatul final al celei de-a VI-a reuniuni a Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze, (FPEG), ce a avut loc la Doha.

Așa-numita Declarație de la Doha, citită de ministrul Energiei din Qatar, Saad al Kaabi, a subliniat că, pentru garantarea continuității furnizării, sunt necesare, printre altele, cooperarea între producători și consumatori, creșterea investițiilor, dezvoltarea infrastructurilor de producție și utilizarea tehnologiilor avansate.

"Trebuie să lucrăm pentru prețuri rezonabile și trebuie să existe siguranța cererii și cadre transparente, nediscriminatorii, între diferitele politici de consum de energie în țările de tranzit", a adăugat el.

De asemenea, oficialul a făcut apel la "sprijinirea rolului fundamental al contractelor de gaze pe termen lung, precum și la prețul gazelor bazat pe indexarea petrolului și produselor petroliere pentru a garanta investiții stabile în dezvoltarea resurselor de gaze naturale".

La reuniunea de la Doha, a șasea de la crearea FPEG, în 2001, au asistat și președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și cel al Algeriei, Abdelmajid Teboune, în timp ce ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a participat în numele președintelui țării sale, Vladimir Putin.

Deși Kaabi a afirmat că reuniunea "nu a dezbătut criza din Ucraina", fiind "un forum tehnic", Shulginov a dat asigurări, în timpul intervenției sale, că Rusia se angajează să respecte contractele cu țările europene și va continua să exporte gaze naturale "fără întreruperi", scrie EFE.

"Companiile rusești își respectă contractele și lucrează pentru dezvoltarea producției de gaze naturale și exportul acestora în țări precum Turcia, Franța și Germania", a spus ministrul rus, a cărui țară este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.

În context, ministrul Energiei din Qatar a apreciat drept "imposibilă" înlocuirea pe termen scurt a volumului de gaze pe care Rusia le furnizează Europei în cazul în care vor exista sancțiuni ca urmare a conflictului cu Ucraina și Moscova va trebui să își restrângă exporturile.

"Cred că, în principal, când se vorbește despre subiectul Ucraina și repercursiunile asupra Europei și înlocuirea gazelor din Rusia pentru Europa, care se ridică la circa 40% (din total importuri), nicio țară nu poate înlocui acest volum și nici nu are capacitate", a afirmat Kaabi.

El a confirmat că au fost contracte între Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, și țările europene "în ultimele săptămâni" și a adăugat că țara sa este dispusă "să furnizeze gaze oricui va avea nevoie".

Însă, a semnalat că există limite în ceea ce privește capacitatea de producție, deoarece Doha are deja contracte cu unii cumpărători, și că "nu rupe aceste contracte", deoarece asta ar da naștere la o penurie în alte zone ale lumii.

FPEG grupează 11 țări care dețin 70% din rezervele de gaze ale lumii și sunt responsabile pentru 50% din exporturile de gaze lichefiate, precum și de 52% dintre gazoducte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău