Țările europene au intrat într-o criză de remdesivir

  • 07 Octombrie 2020 10:50
Țările europene au intrat într-o criză de remdesivir

Țările europene se confruntă cu o penurie de remdesivir din cauză că stocurile, limitate, se termină, au anunțat oficialii din mai multe țări UE, în condițiile în care numărul de cazuri crește, iar Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției companiei Gilead, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.

Șeful Gilead pentru livrări, Johanna Mercier spune, însă, că această companie estimează că, de săptămâna viitoare, va fi în poziția de a satisface comenzile din Europa, iar de la sfârșitul lunii octombrie va răspunde în timp real la cererea globală de Remdesivir, notează sursa citată.

În iulie, cele 27 de țări UE și Marea Britanie, cu o populație totală de 500 de milioane, și-au asigurat doze pentru tratarea a aproximativ 30.000 de pacienți.

În schimb, SUA au semnat un contract pentru peste 500.000 de tratamente complete, adică cea mai mare parte a producției Gilead din perioada iulie-septembrie.

”Am rămas fără remdesivir”, a declarat Martijn Janssen, purtător de cuvânt al ministerului olandez al Sănătății, adăugând totuși că așteaptă curând noi livrări.

”Vrem să ne asigurăm nu numai că sunt destule stocuri, ci și – mai important – că toată lumea va avea acces la el pe teritoriul european”, a spus șefa Gilead pentru livrări.

Acest medicament antiviral a dovedit că reduce perioada de spitalizare în cazurile severe de Covid-19. Remdesivir și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratarea Covid-19. Ambele au fost adminsitrate și lui Donald Trump, îmtpreună cu un ”cocktail” experimental de anticorpi.

Spitalizările de bolnavi cu coronavirus cresc rapid în Europa, deși în multe țări sunt sub nivelul din primăvară.

Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a spus marți că medicamentul este pe cale să se termine în mai multe spitale, chiar dacă ultimul transport a venit vineri.

Spania, țara cu cea mai mare rată a infectărilor din Europa a avut o criză de remdesivir la sfârșitul lunii august, dar acum spune că are destule doze pentru săptămânile următoare.

Marea Britanie, care s-a alăturat UE în contractul de furnizare a medicamentului, a raționalizat administrarea acestuia, având prioritate pacienții cu Covid-19 care au nevoie cel mai mult de el.

Penuria va genera noi dezbateri privind disponibilitatea și prețul medicamentelor anti-covid.

Dacă dexametazona, un medicament generic, este găsit ușor și ieftin, remdesivir este protejat de brevetul Gilead. Compania a stabilit un preț de 2.340 de dolari/ pacient pentru țările bogate și spune că a donat tratamente pentru sute de mii de pacienți în toată lumea.

La mijlocul lunii septembrie, un oficial al Comisiei Europene a spus, într-o întâlnire cu experți guvernamentali din țări UE, că un nou contract va fi semnat până la sfârșitul lui septembrie – început de octombrie, ”pentru a preveni o pauză în livrări”.

Stocurile pe care și le-a asigurat până acum UE erau enite să acopere necesarul până la sfârșit de septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău