Țările din care cetățenii R.Moldova pot beneficia de pensii, în baza acordurilor în domeniul securității sociale

  • 14 Aprilie 2021 16:15
Țările din care cetățenii R.Moldova pot beneficia de pensii, în baza acordurilor în domeniul securității sociale

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) aplică în prezent 14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și Belarus.

14 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia și cu Belarus, potrivit căroa calcularea pensiilor se efectuează în baza principiului proporționalității, potrivit comunicatuui CNAS citat de INFOTAG.

Astfel, aceasta înseamnă că atât R.Moldova, cât și statul contractant calculează și achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe propriul teritoriu. Prestația socială este stabilită conform legislației fiecărui stat și se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.

Până la începutul lunii aprilie, CNAS a stabilit 1 168 pensii pe baza acestor acorduri, inclusiv cele pentru limita de vârstă, dizabilitate și de urmaș. Cele mai multe au fost stabilite și transmise spre plată pentru cetățenii domiciliați în Germania - 479, în România - 303 și în Bulgaria - 147.

La fel, în perioada 2019-2020 au fost stabilite 539 de prestații sociale de către instituțiile competente ale altor state contractante pentru cetățenii moldoveni, domiciliați în prezent în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor țări.

instituțiile competente ale altor state contractante au stabilit 539 de pensii și prestații sociale pentru cetățenii Republicii Moldova, care la un moment dat lucrau legal pe teritoriul acestor țări, iar acum locuiesc în patria lor.

Cele mai multe sunt: 202 pensii transferate din Germania, 106 pensii - din România, 77 de pensii - din Polonia, 67 de pensii - din Republica Cehă și 49 de pensii - din Potugalia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău