Țările de Jos îngheață patentele companiilor rusești de petrol și gaze

  • 14 Octombrie 2022 19:36
Țările de Jos îngheață patentele companiilor rusești de petrol și gaze

Guvernul olandez a înghețat patentele companiilor de gaze și petrol Gazprom, Rosneft și Transneft, ceea ce face dificil ca aceste companii rusești să poată face afaceri în Țările de Jos, și le permite celor olandeze că recreeze produsele care fuseseră brevetate, fără consecințe legale, relatează agenția EFE, citată de AGERPRES.

Gazprom, Rosneft și Transneft s-au aflat pe lista sancțiunilor europene după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, ceea ce înseamnă că activele lor sunt înghețate, inclusiv cele șase patente pe care aceste companii le dețin în Țările de Jos, conform postului public de televiziune NOS, care citează Oficiul de Brevete.

Patentele protejează produse precum senzori seismici, proiecte de turbine de gaze și alte invenții realizate de angajații companiilor rusești menționate, dar, odată înghețate aceste patente, companiile olandeze pot acum să recreeze produsele respective fără consecințe legale.

Patentele protejează prin lege împotriva imitațiilor proiectele și invențiile companiilor care le-au creat și, dacă alte companii vor să le utilizeze, trebuie să obțină acordul titularului de brevet și să îi plătească redevențele legate de această licență, ceea ce generează venituri companiilor deținătoare de brevete.

De asemenea, companiile pot utiliza brevetele drept garanție pentru a obține un împrumut de la bancă, iar asta nu mai este posibil dacă patentele sunt înghețate, ceea ce complică posibilitățile companiile rusești de a face afaceri în Țările de Jos, mai scrie EFE.

Pe de altă parte, companiile olandeze încearcă să renunțe la patentele lor din Rusia, a precizat avocatul pentru brevete Robbert-Jan de Lang, deoarece menținerea acestora presupune costuri care nu sunt necesare, deoarece și Moscova a suspendat în martie protejarea patentelor "din țările neprietenoase", pe această listă aflându-se și Țările de Jos. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău