Țările cu cea mai mare speranță de viață sănătoasă

  • 09 Noiembrie 2018 12:52
Țările cu cea mai mare speranță de viață sănătoasă

Singapore, Japonia și Spania sunt cele trei țări ai căror locuitori au cea mai mare speranță de a trăi mai mulți ani în condiții de sănătate, potrivit unui raport publicat joi de revista The Lancet și citat de EFE, potrivit Agerpres.

Speranța unei vieți sănătoase este de 74,2 ani în Singapore; de 73,1 ani în Japonia și 72,1 ani în Spania, potrivit acestui studiu realizat de The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington.

La polul opus, țările cu cea mai mică speranță de viață sănătoasă sunt Republica Centrafricană (44,8 ani), Lesoto (47 ani) și Sudanul de Sud (50,6 ani).

Raportul Global Burden Desease (GBD) al centrului american constata că populația mondială a crescut cu circa 192 % din 1950, când trăiau 2,6 miliarde de oameni în întreaga lume, până în 2017, când populația globală numără 7,6 miliarde de persoane.

Între 2007 și 2017, populația globală a crescut cu aproximativ 87,2 milioane de persoane în fiecare an, în timp ce între 1997 și 2007 creșterea a fost de 81,5 milioane anual.

În cei șapte ani anteriori lui 2017, 33 de țări au înregistrat un declin al populației, majoritatea în Europa, inclusiv în Spania, Grecia, Portugalia și România, precum și în Japonia, Cuba și Puerto Rico.

Țările în care în aceeași perioadă populația a crescut cu peste 2 %, 33 sunt din Africa subsahariană, printre care Nigeria, Etiopia și Mali.

În analiza privind incidența problemelor de sănătate în lume, studiul relevă că cea mai mare proporție a personalului medical la dispoziția populației se află în Cuba, Qatar și în marea parte a țărilor europene, în timp ce mai mică proporție se înregistrează în Africa subsahariană.

Studiul relevă totodată că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să fie afectați de boli netransmisibile, precum atacurile de cord și accidentele cerebrale.

Cercetătorii au determinat și unele cauze care au provocat moartea a peste 1 milion de persoane în lume în 2017, printre care bolile coronariene, infecțiile respiratorii, diareea acută, accidentele de trafic și bolile cronice pulmonare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău