Țările care au anunțat că vor interzice aplicația TikTok pe telefoanele parlamentarilor. ”Riscurile nu sunt acceptabile”

  • 17 Martie 2023 11:44
Țările care au anunțat că vor interzice aplicația TikTok pe telefoanele parlamentarilor. ”Riscurile nu sunt acceptabile”

Noua Zeelandă a anunțat vineri că va interzice TikTok pe dispozitivele cu acces la rețeaua parlamentară, invocând temeri legate de securitatea cibernetică și devenind una dintre țările care limitează utilizarea aplicației de partajare a videoclipurilor scurte pe dispozitive guvernamentale.

Anterior și Marea Britanie a anunțat că va interzice aplicația pe telefoanele guvernamentale, scrie ziare.com.

Preocupările au crescut la nivel global cu privire la posibilitatea ca guvernul chinez să acceseze locul și datele de contact ale utilizatorilor prin ByteDance, compania mamă din China a TikTok.

Aceste preocupări intense au fost subliniate în această săptămână când administrația Biden a cerut proprietarilor chinezi ai TikTok să-și vândă acțiunile sau aplicația s-ar putea confrunta cu interdicție în SUA.

În Noua Zeelandă, TikTok va fi interzis pe toate dispozitivele cu acces la rețeaua parlamentului până la sfârșitul lunii martie.

Directorul executiv al Serviciului Parlamentar Rafael Gonzalez-Montero a declarat într-un e-mail către Reuters că decizia a fost luată după sfatul experților în securitate cibernetică și discuții în cadrul guvernului și cu alte țări.

"Pe baza acestor informații, Serviciul a stabilit că riscurile nu sunt acceptabile în actualul mediu parlamentar din Noua Zeelandă", a spus el.

Aranjamente speciale se pot face pentru cei care au nevoie de aplicație pentru a-și face treaba, a adăugat el.

ByteDance nu a răspuns imediat unei cereri Reuters pentru comentariu.

Într-o conferință de presă, prim-ministrul Chris Hipkins a declarat că Noua Zeelandă operează diferit față de alte țări.

"Departamentele și agențiile urmează sfaturile (Biroului de Securitate pentru Comunicații Guvernamentale) în ceea ce privește politicile IT și de securitate cibernetică (...), nu avem o abordare care să cuprindă tot sectorul public", a spus Hipkins.

Atât forța de apărare a Noii Zeelande, cât și Ministerul de Afaceri Externe și Comerț au declarat vineri că au implementat deja interdicții vizând TikTok pe dispozitivele de serviciu.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Noii Zeelande a declarat într-un e-mail către Reuters că măsura este o "abordare de precauție pentru a proteja siguranța și securitatea" personalului.

Joi, Marea Britanie a interzis aplicația pe telefoanele guvernamentale cu efect imediat. Agențiile guvernamentale din SUA au termen până la sfârșitul lunii martie pentru a șterge aplicația de pe dispozitivele oficiale.

TikTok consideră că interdicțiile recente se bazează pe "concepții greșite fundamentale" și conduse de o geopolitică mai largă, adăugând că a cheltuit mai mult de 1,5 miliarde de dolari pe eforturi riguroase legate de securitatea datelor și respinge acuzațiile de spionaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău