Țările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19 (Oxfam)

  • 17 Septembrie 2020 11:46
Țările bogate au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19 (Oxfam)

Un grup de țări bogate reprezentând 13% din populația lumii a pre-achiziționat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat miercuri de ONG-ul Oxfam, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Logica acestor țări este de a se aproviziona ca măsură de precauție de la mai mulți producători concurenți, în speranța că cel puțin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient. Raportul Oxfam subliniază însă dificultatea pe care o va avea o parte din populația lumii de a găsi vaccinuri în perioada inițială, în timp ce mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este boicotat de Washington și nu are finanțare.

Începând din luna mai, Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte țări au semnat numeroase contracte care garantează în avans producția și livrarea de doze de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente. În SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizație sanitară.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universității Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac și institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre acești producători în faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru țările dezvoltate, inclusiv cele menționate, precum și Australia, Hong Kong, Elveția și Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare).

Restul a fost promis țărilor în curs de dezvoltare, între care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic, potrivit Oxfam.

Statele Unite, cu o populație de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la șase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziționat cel puțin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanț AFP.

"Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiți sau de câți bani aveți", a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam.

Experții în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuție globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei țări suficient pentru a vaccina 20% din populația sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea țărilor în care virusul ucide cel mai mult.

Însă Statele Unite au anunțat că intenționează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili și persoanelor în vârstă.

Acest tip de "naționalism în domeniul vaccinurilor" a fost denunțat de mai mulți oficiali din domeniul sănătății, precum și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit miercuri dimineață în Parlamentul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău