Tariful pentru energie electrică ar putea să se ieftinească cu 25%

  • 05 Decembrie 2022 12:55
Tariful pentru energie electrică ar putea să se ieftinească cu 25%

Tariful la curentul electric ar putea să se ieftinească cu 25 la sută și să coste aproximativ 4 lei. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Anunțul vine în contextul în care sâmbătă, 3 decembrie, Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, transmite Radio Chișinău.

Potrivit vicepremierului, Andrei Spînu, Comisia pentru Situații Excepționale urmează să dispună revederea tarifului la energia electrică din luna Decembrie, după ce Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. În acest caz, potrivit ministrului, prețul curentului ar putea fi redus cu 25 la sută, până la aproximativ 4 lei. Înțelegerea cu Tiraspolul, a mai declarat oficialul, presupune și evitarea deconectărilor de la energie, din cauza bombardamentelor din Ucraina.

Pentru prima dată, ne-am angajat să avem această înțelegere pentru 4 luni. Putem considera că la această etapă, vom avea energie mai ieftină pentru toată țara.Acest subiect a fost cel mai important în discuția cu MGRES”, a spus Spînu.

Conform contractului, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, iar obligația de a achita această cantitate de gaz urmează să îi revină malului stâng, susține ministrul Andrei Spânu. El a spus, însă, că nu cunoaște tariful exact achitat de regiunea transnistreană.

„Ce am obținut pentru malul stâng? Este obligația noastră ca cetățenii de acolo la fel să aibă energie, căldură și gaz. Nu susțin ideile că trebuie să stingem gazul cu totul pentru malul stâng. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane”, a menționat Andrei Spînu.

Andrei Spînu a dat asigurări că cel puțin pentru următoarele două luni, R. Moldova  va fi asigurată cu gaze și că  în fiecare zi se cumpără suplimentar volume de gaz, până la ieșirea din iarnă.

La data de 3 decembrie, vicepremierul, Andrei Spînu, a anunțat că Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan pentru luna decembrie, fiind vorba de o cantitate de 204 mii MW, ce vor fi procurați la un preț de 73 dolari pentru fiecare MW. Între timp, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău