TARIFUL pentru curentul electric s-ar putea DUBLA

  • 04 Noiembrie 2015 19:09
TARIFUL pentru curentul electric s-ar putea DUBLA

Am putea plăti de două ori mai mult pentru curentul electric.

Și asta după ce ”Gas Natural Fenosa” a cerut miercuri, 4 noiembrie, în cadrul consultărilor publice de la ANRE scumpirea energiei electrice de la 1 leu și 58 de bani cât este în prezent până la 3 lei și 13 bani pentru un kilowatt/oră.  Furnizorul de curent își motivează  decizia prin includerea în tarif a devierilor financiare și datele rapoartelor de audit, efectuate la solicitarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit datelor ”GAS Natural Fenosa” pentru a acoperi devierile financiare acumulate ca urmare a deprecierii leului, scumpirii costului de cumpărare a energiei ar fi necesar de ajustat tariful de distribuție a curentului, acesta urmând să fie de 1 leu și 31 de bani pentru un kW/h, iar cel de furnizare ar urma sa fie majorat cu 1 leu și 82 de bani. Astfel, în opinia directorului Fenosa, Silvia Radu, tariful final calculat pentru anul 2015 ar urma sa fie de 3 lei și 13 bani pentru un kWh. Mai mult, în cazul în care ANRE nu va da curs solicitării furnizorului, acesta este gata să acționeze Republica Moldova în judecată în instanțele internaționale.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a ezitat să spună daca va da curs solicitărilor furnizorului de energie, menționând că Agenția se va expune la acest subiect în una din ședințele viitoare.

Expertul în energie și fostul șef al ANRE, Victor Parlicov, a învinuit agenția că duce un joc dublu, apărând interesele furnizorilor, iar auditul efectuat nu este decât o spălare de imagine pentru ANRE înainte de majorarea tarifelor.

Consiliul de Administrație al ANRE va lua o decizie finală privind majorarea tarifelor energiei electrice în data de 8 noiembrie. Până atunci, consumatorii vor plăti facturile în baza vechilor tarife, valabile până în data de 31 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău