Tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate de circa opt ori (mold-street.com)

  • 26 Decembrie 2019 08:06
Tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate de circa opt ori  (mold-street.com)

Tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz ar urma să fie majorate de circa opt ori începând cu 1 ianuarie 2020, scrie mold-street.com.

O solicitare de ajustare a fost deja depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de administrația Moldovatrangaz, și care este argumentată în special prin scăderea abruptă a volumului de gaze ce va tranzita teritoriul Republicii Moldova în anul 2020.

Astfel Gazprom practic renunță la serviciile de tranzit de gaze prin Moldova și de facto lovește în în întreprinderea la care este acționar majoritar.

Datele prezentate de Moldovatrangaz arată că anul viitor practic va fi sistat tranzitul de gaze. Or volumul indicat este de doar 1,24 miliarde metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puțin decât în 2018 și de aproape 16 ori față de anul 2017.

De notat că Moldovatransgaz a solicitat un tarif de 276,41 lei, iar datele arată că ANRE a tăiat circa 10% din costuri.

Majorarea nu va afecta imediat consumatorii, dar efectul va fi resimțit ulterior, deoarece este vorba de o deviere mai mare de 5% din tariful final achitat de consumatori.

Sursa:Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău