Tarifele la gaze vor scădea la toamnă: Decizie radicală de politică monetară a BNM

  • 12 Mai 2023 15:33
Tarifele la gaze vor scădea la toamnă: Decizie radicală de politică monetară a BNM

În cadrul ședinței din 11 mai 2023, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10%. Astfel rata scade cu patru puncte procentuale față de runda anterioară și coboară la cel mai mic nivel din martie 202. Totodată BNM a emis o serie de prognoze optimiste în privința inflației, inclusiv și la prețul gazelor, scrie mold-street.com.

De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 12,00 la sută și, respectiv de 8,00 la sută anual. Totodată, norma rezervelor obligatorii se menține la nivelul actual, scrie mold-street.com.

Continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară

Această decizie continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut pentru a readuce inflația la țintă, susține BNM.

În același timp BNM a decis că se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul. La fel se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul. 

Autoritatea bancară afirmă că informațiile macroeconomice recente confirmă, în mare parte, validitatea prognozelor anterioare ale BNM.

"BNM gestionează procesul inflaționist urmărind încetinirea descreșterii inflației prin stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

Reiterăm că BNM va continua să urmărească procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale prognozei inflației", comunică banca centrală.

Evoluția inflației

De notat că rata anuală a inflației a scăzut de la 30,2% în decembrie 2022 până la 22% în martie 2023 și la 18,1% în aprilie.

"Inflația efectivă în trimestrul I 2023 a fost cu 0,9 puncte procentuale mai înaltă decât prognoza. Abaterea valorii efective a inflației de la cea prognozată a fost cauzată, în principal, de prețurile reglementate, ca urmare a reflectării de către BNS a compensațiilor acordate consumatorilor la gazul natural, energia termică și electrică.

Conform datelor publicate astăzi de BNS, rata anuală a inflației în aprilie 2023 a fost de 18,1 la sută, inferioară anticipărilor BNM. Pe componente, prețurile la produse alimentare au crescut cu 16,4 la sută anual, la mărfuri nealimentare – cu 10,6 la sută, iar la servicii prestate populației – cu 33,2 la sută.

Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău