Tarife mai mici pentru energia produsă de instalațiile eoliene. Ce prețuri propune ANRE pentru cei care vor obține statutul de producător eligibil

  • 09 Februarie 19:45
Tarife mai mici pentru energia produsă de instalațiile eoliene. Ce prețuri propune ANRE pentru cei care vor obține statutul de producător eligibil

Tarifele achitate pentru energia din surse regenerabile ar putea să scadă. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) a prezentat pentru consultări publice calculul tarifelor fixe și prețurilor plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil.

Astfel, în cazul instalațiilor eoliene prețul va ajunge la 1,44 lei/kWh pentru producătorii mari, în comparație cu 1,69 lei cât este în prezent, scrie Bizlaw.

ANRE susține că se atestă o tendință de diminuare a costurilor investiționale, fiind înregistrată o scădere cu 10 % a acestora, precum și a costului nivelat al energiei electrice până la valoarea de 0,033 USD/kWh, cu cca 5,7% în diminuare față de anul precedent. Acest fapt se datorează creșterii capacității unitare a instalațiilor eoliene și îmbunătățirii factorului de capacitate cu aproximativ două puncte procentuale în ultimii doi ani, fiind valorificat potențialul eolian la înălțimi cu valori stabile a vitezei vânturilor.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 401 din 8 decembrie 2021 pentru instalații eoliene a fost stabilită cota de 15 MW la tarif fix și 105 MW la preț fix, cu limita de capacitate de 4 MW. Cotele supuse la tarif fix sunt divizate în două categorii: instalații eoliene mici cu capacitate până la 500 kW, și instalații eoliene mari cu capacitatea cuprinsă între 501 și 4000 kW. Pe parcursul anului 2023 aceste cote nu au fost oferite potențialilor investitori și sunt disponibile pentru aplicare la schema de sprijin.

Pentru instalațiile cu capacități până la 500 kW, valoarea investiției specifice iw aplicată la determinarea tarifului fix este în cuantum de 1.682 USD/kW.

Cheltuielile de întreținere și exploatare, în care se includ mentenanța tehnică a turbinei și a nacelei, mentenanța echipamentelor de protecție și control, întreținerea stațiilor electrice și remunerarea personalului angajat, sunt în limita a 2,5-3,5 % din valoarea investiției, însă nu depășesc valoarea de 50 USD/kW/an. Astfel, pentru categoria data de capacitate este utilizat kfix în cuantum de 47 USD/kW, ceea ce corespunde unei valori de circa 2,8 % din valoarea investiției.

Factorul de capacitate variază în funcție de potențialul eolian existent, de tipul instalațiilor eoliene, de înălțimea turnurilor și se încadrează în limitele 20-40 %. Având în vedere că instalațiile ce urmează a fi utilizate pentru obținerea sau confirmarea statutului de producător eligibil sunt noi, factorul de capacitate kw ce urmează a fi aplicat la determinarea cantității de energie electrică produsă se propune să fie egal cu 30 %. De notat, că instalațiile exploatate în Republica Moldova au înregistrat un factor de capacitate în cuantum de 25 %, cu toate că au un grad avansat de uzură și sunt produse cu mai mult de 10-15 ani în urmă.

Pentru categoria de capacitate 501 – 4000 kW, valoarea investiției specifice iw aplicată la determinarea tarifului fix este în cuantum de 1300 USD/kW. Deși tendința generală este de diminuare a costurilor totale aferente investiției, fiind înregistrată o medie ponderată în cuantum de 1274 USD/kW (IRENA Power generation costs 2022), tendința globală este de creștere a prețurilor turbinelor. De asemeni, la începutul anului 2023 producătorii din zona europeană prezintă o ușoară creștere a costurilor aferente turbinelor eoliene, iar importul din China, unde prețul acestora s-a diminuat până la valoarea de circa 300 USD/kW, pentru Republica Moldova se face dificilă din cauza problemelor de logistică.

Cheltuielile de întreținere și exploatare aplicate la determinarea tarifului fix pentru categoria de capacitate 501 – 4000 kW sunt în cuantum de 46 USD/kW, ceea ce corespunde unei valori de 3,5% din valoarea investiției. Factorul de capacitate kw aplicat este în mărime de 30 %.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău