Târgul de carte „Gaudeamus” | O carte de versuri a scriitoarei Victoria Fonari a fost lansată la București
-
09 Decembrie 2024 19:05
În perioada 4-8 decembrie, la București s-a desfășurat târgul de carte „Gaudeamus”, în cadrul căruia scriitoarea și criticul literar Victoria Fonari și-a lansat volumul de versuri „Portalul inimii”, informează MOLDPRES.
Cartea a fost prezentată de editorul Doru Pogoreanu. După recitalul poetic realizat de scriitoarea Victoria Fonari, versurile au fost analizate de conferențiarul universitar doctor Maria Luiza Oancea, Universitatea din București. Cercetătoarea a menționat temele abordate: timpul, mitul, perspectiva contrastantă dintre tradiție și tehnologia virtuală, frenezia cotidiană și valorile constante. De asemenea, a precizat că versurile au alte contururi când sunt citite în voce, un exemplu în acest sens constituie recitalul Victoriei Fonari la Palatul Patriarhiei Române, fiind sub acordurile harpei, interpretare instrumentală de Maria Angela Oancea, scrie sursa citată.
Volumul de versuri a fost apreciat de academicianul Mihai Cimpoi, profesorul universitar Ion Guțu, scriitoarea Doina Cernica, Suceava.
De asemenea, pe 1 noiembrie curent, Victoriei Fonari i s-a decernat Premiul Special „Nicolae Dabija” oferit de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Bacău, pentru promovarea culturii române în Basarabia și Bucovina de Nord în cadrul manifestării nationale Toamna bacoviană.
În cadrul aceluiași târg, Victoria Fonari a fost prezentă cu articole de hermeneutică în cărțile: „2040 de cuvinte pentru anul 2040”, editor Doru Pogoreanu; „Demonia puterii”, editori Nicolae Râmbu, Teodor Negru, Marius Sidoriuc; „Myth, Symbol and Ritual: elucidatory paths tot thé fantatsic unreality”, vol. IV (Editura Universității din București).
Victoria Fonari s-a născut la 8 martie 1975 în orașul Chișinău. În 1996, a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, specialitatea limba și literatura română și limba latină, prima promoție în R. Moldova cu această specializare. La 2 octombrie 2001 a susținut teza de doctor în filologie cu tema „Intelectual și sentimental în creația lui Aureliu Busuioc”. Din 2001 până în prezent activează la Universitatea de Stat din Moldova. În 2007 devine conferențiar universitar. În calitate de cercetător, a semnat peste 110 de articole științifice, inclusiv patru monografii.
A editat cărțile de critică literară „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003), „Hermeneutica literară” (2007), „Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (2013) și „Literatura comparată” (2018), precum și volumele de versuri „Zbor în antiteză” (2000), „Sarea pasiunii” (2005), „Aleile de corali” (2012), „Umbra fulgului” (2013), „La marginea absolutului. Au bord de l’absolu” (ediție bilingvă, româno-franceză, 2016), „Fericirea din clepsidră” (2018), „Atingeri de aripi” (2018) și „Olimp & Hades” (2020). De asemenea, a editat cărți pentru copii. A fost distinsă cu premii literare din Republica Moldova, România și Italia.