Târgul de carte Gaudeamus – un eveniment unic

  • 16 Noiembrie 2016 12:49
Târgul de carte Gaudeamus – un eveniment unic

Radio România este inițiatorul și organizatorul Târgului Internațional „GAUDEAMUS – Carte de învățătură” și al întregului Program LECTURA din care face parte acest eveniment-emblemă al pieței editoriale.

Radio România este singurul post de radio din lume care a inițiat și dezvoltă un program de o asemenea anvergură, pentru susținerea culturii scrise. Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură 2016 – „cel mai citit târg de carte din România – de la cel mai ascultat post de radio din România”, ajuns la ediția a XXIII-a, are loc în perioada 16 – 20 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din București. Deschiderea oficială are loc miercuri, 16 noiembrie, la ora 12:00.

Cum e de fapt la GAUDEAMUS? Este ca în vremurile bune în care simțeam mirosul cernelii de pe cartea tipărită, este cald, primitor, cu zile de început în care se simte o oarecare relaxare și se adulmecă pe îndelete fiecare stand în parte și ofertele lui tentante, este o permanentă întâlnire și reîntâlnire cu personalități ale scrisului, în locuri diferite, apoi vine sufocanta și înnebunitoarea zi de sâmbătă, în care pavilionul expozițional freamătă, în care vizitatorii caută să cuprindă cât mai multe lansări și evenimente conexe, în dorința revederii „pe viu” a marilor personalități culturale și nu numai. Apoi vine ziua de duminică, cu cumpărăturile de pe ultima „sută de metri”, și ceremonia premierii celor mai merituoși actori participanți la acest spectacol unic.

Din punct de vedere al notorietății, numărului de vizitatori, al multitudinii de evenimente organizate și al numărului de firme de profil care sunt prezente, GAUDEAMUS a devenit cel mai important eveniment dedicat cărții din România, și unul din primele 10 evenimente de acest gen din Europa, din punctul de vedere al anvergurii și al valorii pieței astfel create.

Invitatul de onoare al ediției 2016 al Târgului Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură este China, prezentă la târg cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană și cu un program dens de evenimente, dedicate profesioniștilor de pe piața cărții și publicului.

Inițiat și derulat de Radio România din 1994, Programul LECTURA are ca principal obiectiv promovarea și susținerea culturii scrise din România, prin organizarea de evenimente culturale de tip expozițional în București și în orașe cu tradiție universitară din țară.

Prin anvergură, număr de participanți și vizitatori și prin impactul fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, programul LECTURA aduce Radio România în postura de lider pe piața evenimentelor expoziționale dedicate cărții și educației.

Principalele componente ale programului sunt:

Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură – 22 de ediții – cel mai longeviv și mai important eveniment de acest gen din România, inclus începând cu anul 2001 în Calendarul Târgurilor Internaționale publicat de către organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt, liderul mondial al domeniului;

Caravana GAUDEAMUS – serie de evenimente expoziționale organizate în câteva dintre cele mai importante centre culturale și universitare din România, în parteneriat cu posturile teritoriale Radio România (Cluj-Napoca – 17 ediții, Craiova – 15 ediții, Timișoara – 9 ediții, Sibiu – 3 ediții, Târgu Mureș – 3 ediții, Litoral – 8 ediții și Oradea – 3 ediții);

Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară – 14 ediții – unul dintre foarte puținele târguri de carte din țara noastră, specializate pe segmentul de manuale și auxiliare școlare.

După cum aminteam Radio România este singurul post de radio din lume care și-a asumat rolul de a organiza un astfel de eveniment de amploare, Târgul Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură fiind de foarte mulți ani un reper, atât pentru specialiștii din branșă cât și pentru publicul larg și, totodată, cel mai important și mai longeviv eveniment expozițional dedicat cărții, din România.

Panoramic TV- nr 44 - 31 octombrie-6 noiembrie 1994

 

Panoramic TV- nr 44 –
31 octombrie-6 noiembrie 1994

Fiind deopotrivă expoziție de carte și cafenea literară, GAUDEAMUS este, fără îndoială, la fiecare ediție, centrul pieței editoriale și al vieții culturale din România, găzduind, anual, un maraton de peste 600 de evenimente culturale, într-o atmosferă prietenoasă și destinsă a întâlnirii cu lumea vie a culturii tipărite, care pare din ce în ce mai văduvită în ultimii ani, în România.

În perioada 30 octombrie – 6 noiembrie 1994 a avut loc, la inițiativa Radio România, prima ediție a Târgului GAUDEAMUS – Carte de învățătură, găzduit în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii, co-organizatori find Editura ALL și Societatea Euromedia, condusă de scriitorul Mircea Nedelciu. Evenimentul a marcat o premieră la nivel internațional: implicarea directă a unei instituții mass-media în susținerea pieței naționale de carte. Primul președinte de onoare al Târgului GAUDEAMUS a fost scriitorul Mircea Sântimbreanu.

Dacă la prima sa ediție GAUDEAMUS a avut 11.000 de vizitatori, numărul acestora a crescut an de an, astfel că în anul 1997 a avut 25.000 de vizitatori, în 2005 – 87.000 de vizitatori, în anul 2008 a depășit pragul de 100.000 de vizitatori, pentru ca la ediția jubiliară – a 20-a –  desfășurată în anul 2013, an în care Radio România a împlinit 85 de ani de la prima emisie, numărul celor care au participat la această manifestare culturală să depășească cifra de 115.000.

Ediția 2014 – a 21-a, al cărei invitat de onoare a fost Federația Rusă, a bătut toate recordurile din istoria de peste 20 de ani a târgului, fiind înregistrate mai mult de 750 de evenimente și peste 117.000 vizitatori, pentru ca în 2015, numărul de vizitatori să atingă cifra de 125.000.

Se estimează că în cei peste 20 de ani în care Târgul Internațional GAUDEAMUS a fost în topul evenimentelor culturale din țara noastră, evenimentul a atras un total de circa 2.600.000 de vizitatori, 10.500 de evenimente editoriale și profesionale, 96 de târguri organizate în întreaga țară și peste 5.800 de expozanți. Numai la ediția 2016 a târgului GAUDEAMUS sunt anunțate un număr – record de peste 850 de evenimente

Târgul se desfășoară anual în Pavilionul Central al ROMEXPO, reunind, într-un spațiu expozițional de circa 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci etc. Prezența la târg a numeroase edituri din afara țării (în special în cadrul standurilor naționale) și a celor mai importante agenții de difuzare de carte străină din România asigură vizitatorilor accesul la o bogată ofertă editorială internațională.

GAUDEAMUS se desfășoară pe mai multe secțiuni, astfel, nucleul ofertei târgului este reprezentat de cartea în format clasic și produse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film, cursuri interactive). Bursa Educația, organizată în cadrul târgului începând din anul 1998 – în perioada 25 – 29 noiembrie, la ediția a V-a Târgului – , este o secțiune permanentă rezervată instituțiilor de învățământ românești și străine, de toate nivelurile, invitate să-și prezinte oferta educațională și editorială.

O altă secțiune a manifestării – una dintre cele mai dinamice și interactive – o constituie Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” (a cărui primă ediție a avut loc între 17 și 21 noiembrie 2004), în care expun edituri din România și din străinătate specializate în publicarea de cărți pentru copii, dar și materiale și jocuri cu profil educațional. Secțiunea găzduiește în fiecare an și ateliere de creație și spații recreative pentru cei mai mici vizitatori. Salonul „Ion Creangă” a ajuns, în acest an, la ediția a 12-a

Aflat, la rândul său, la a 13-a ediție, „Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret” este o altă secțiune asociată evenimentului principal conceput de Radio România, un eveniment ce promovează creativitatea și ingeniozitatea tinerilor, prin vizibilitatea pe care o oferă creațiilor, ideilor lor dar și prin cadrul pe care îl oferă spiritelor pasionate de cunoaștere și inovație. Trebuie spus că în 2014, peste 70 de tineri au prezentat invenții interesante și au adus, practic, viitorul mai aproape, în cadrul celor trei secțiuni dedicate: științe aplicate, tehnologia informației și tehnologii ale viitorului.

De asemenea, GAUDEAMUS 2016 găzduiește și câteva expoziții foarte intersante cum sunt:

– Expoziția Radio România: Cultură, Artă & Media parcurge în imagini o poveste despre idei și proiecte devenite realitate în dialogul dintre carte, cultură, muzică și radio: un mini-documentar fotografic despre magia de a gândi și produce cultură la și în spatele microfonului, găzduit de Sala Mircea Sântimbreanu (nivelul 7.70).

– Mini-expoziția „Edituri pierdute, cărți regăsite”, prezentată de Radio România, prin care ne propunem să (re)aducem în atenția publicului și a presei edituri prestigioase cu o contribuție importantă pe piața de carte, care și-au încetat activitatea dar ale căror volume sunt încă în stare bună și disponibile în stocul unor distribuitori/anticari etc. În acest an, expoziția va reuni volume de la editurile Albatros, Arcadia, Dacia, Eminescu, Facla, Globus, Ion Creangă, Editura Pentru Literatură Universală, Editura Sport Turism, Științifică, Tineretului. (Bursa de contacte, nivel 3.20)

– Expoziția „Școala de altădată” – organizată în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură de către Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, expoziția „Școala de altădată” ilustrează momente din istoria învățământului românesc. Pe lângă o sală de clasă reconstituită după modelul uneia de secol al XIX- lea, vizitatorii vor putea admira în cadrul expoziției fotografii ale elevilor și profesorilor de altădată, carnete de note, certificate de absolvire și manuale școlare din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Totodată, vizitatorii sunt invitați să participe  la atelierul „Povestea scrierii” care va fi organizat în fiecare zi a târgului. (nivel 7.70)

– Expoziția „Pagini din istoria radioului”, organizată pentru a doua oară în colaborare cu Asociația Radioclubul României, prezintă, în fotografii documentare și  în exponate reale, pentru curioși și pasionați de toate vârstele, o interesantă și succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluția radioului și a aparatelor de radio de-a lungul timpului. (nivel 7.70)

– „Iudaica” – Salon de Carte Evreiască Editată în România – organizat în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus de către Federația Comunităților Evreiești din România,   IUDAICA – Salon de carte evreiască editată în România, aflat anul acesta la a ll-a ediție, este gazda editurilor românești care au publicat cărți remarcabile, semnate de autori evrei. Salonul se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din diverse domenii și jurnaliștilor, propunându-și să contribuie la cunoașterea culturii evreiești în România și în lume. (nivel 4.50)

– Expoziția de Ceai, Cafea, Delicatese și Accesorii, organizator: Creative Arts & Events – TEA&COFFEE Festival, aflat la cea de-a șaptea ediție, găzduit în premieră de GAUDEAMUS, promovează consumul de ceai și cafea, îmbinând ritualurile servirii lor cu arta decorativă și vizuală. Festivalul aduce în prim plan momente culturale și gastronomice din țările cu tradiție în cultivarea și producția de ceai și cafea, precum și în prepararea și prezentarea unor băuturi pe baza acestora. (nivel 7.70)

gaudeamus-targTârgul GAUDEAMUS găzduiește și alte câteva proiecte conexe extrem de importante:

– Concursul Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, denumit astfel în memoria  scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internațional GAUDEAMUS. Inițiat și organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula și încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu și reunește anual câțiva dintre cei mai bine pregătiți și mai talentați tineri din întreaga țară. Finala națională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul Târgului  Internațional GAUDEAMUS – Carte de învățătură și aduce față în față, în competiția lecturii, câștigătorii etapelor zonale desfășurate pe parcursul anului.

– Proiectul „Cărțile se întorc acasă” – este o campanie de donație de carte pentru bibliotecile publice și școlare din mediul rural, de la demararea căreia – din anul 2010, Radio România a izbutit să colecteze peste 100.000 de volume care au fost donate către bibliotecile publice din aria de acoperire a posturilor membre ale corporației.

– „Invitați de nota 10: Olimpicii României”, cel mai nou proiect marca Radio România, își propune să acorde vizibilitate performanțelor învățământului românesc și să promoveze elevii medaliați la concursurile internaționale la diverse discipline.

Tradiția invitaților de onoare a fost introdusă în anul 2010. Până acum, târgul a urat bun venit următoarelor țări: în 2010, Delegația Wallonie-Bruxelles din Belgia; în 2011 a fost Italia, în 2012 a fost în Republica Moldova, în 2013 grupul țărilor nordice – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, în 2014 Federația Rusă, în 2015 GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România.

Așa cum spuneam, China participă în calitate de invitat de onoare al ediției din acest an a Târgului Internațional GAUDEAMUS, deci o țară, în premieră, de dincolo de granițele Europei, iar președintele de onoare al GAUDEAMUS 2016 va fi domnul profesor universitar doctor Liviu Papadima, prorector al Universității București.

În cuvântul înainte al domnului Yan Xiaohong, Ministru Adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China se arată că „Participarea Chinei la Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de Învățătură 2016, în calitate de Invitat de onoare al ediției, la scurt timp după ce România a fost unul dintre Invitații de onoare ai ediției 2016 a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, este încă o ocazie în care reprezentanții industriei editoriale din țările noastre își unesc forțele pentru a promova schimburile editoriale. Sper că oferta variată și programul bogat de evenimente pe care China, Invitatul de Onoare, le prezintă la târg, vor contribui la dezvoltarea colaborării dintre editorii din țările noastre, pe viitor, și vor consolida înțelegerea reciprocă și prietenia de lungă durată dintre popoarele din cele două țări.”

Standul Chinei, invitatul de onoare al acestui an, este amplasat în imediata vecinătate a intrării în pavilion (pe nivelul 4.50, în partea stângă). Standul cuprinde mai multe zone, cu destinații diferite: Expoziție de Carte, Expoziție Culturală, Spațiu de Evenimente și Recepție.

dinu-sararuExpoziția de Carte cuprinde peste 2.000 de titluri publicate de cele mai importante edituri din China: volume despre China modernă, titluri din literatura țărilor din Europa centrală traduse în limba chineză și lucrări traduse în aceste limbi din limba chineză, precum și carte pentru copii. În Expoziția Culturală sunt prezentate benzi desenate clasice din China, o selecție de tipărituri chinezești antice și grafică originală de carte pentru copii, aparținând unor artiști din China. Spațiul de Evenimente va găzdui, alături de ceremonia de inaugurare a standului Invitatului de onoare, evenimente de promovare a unor titluri precum Xi Jinping: „The Governance of China” și numeroase alte momente de tip profesional și de schimburi interculturale.

Radio România organizează și în acest an o festivitate de acordare a unor premii care să recompenseze cele mai importante realizări ale secțiunilor și manifestărilor conexe ale târgului. De asemenea și în 2016 este organizată Tombola GAUDEAMUS, care se desfășoară pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare în târg, completate și introduse în urna din incinta Pavilionului Central de către vizitatori. Câștigătorii premiilor vor fi desemnați prin tragerea la sorți a biletelor și a abonamentelor de intrare, care va avea loc zilnic, în cadrul Târgului, conform regulamentului. Premiile Tombolei GAUDEAMUS 2016 vor fi:

– 3 premii în valoare de cîte 4.500 lei, acordate pe carduri prepaid, oferite de BRD Groupe Société Générale;

– 10 e-book reader oferite de BRD Groupe Société Générale;

– 3 vouchere pentru realizarea unei foto-cărți, fiecare în valoare de 135 lei, oferite de CEWE România.

Programul de vizitare al târgului este zilnic între orele 10.00 și 20.00.

Studiile de trafic efectuate în rândul vizitatorilor Târgului GAUDEAMUS pe parcursul ultimilor ani au evidențiat  următoarele aspecte:

– 63% dintre vizitatori au studii finalizate de nivel licență și postuniversitar;

– 39% dintre vizitatori au vârste cuprinse între 18 și 29 de ani;

– 41,8% se încadrează în categoria de vârstă cuprinsă între 30 și 59 de ani;

– peste 80% dintre vizitatori dețin cel puțin un calculator personal, 40% dețin automobil și peste 10% dintre vizitatori dețin casă de vacanță;

– 26,2% dintre vizitatori indică lectura drept prima opțiune pentru petrecerea timpului liber;

– 67,6% au frecventat Târgul și la edițiile anterioare.

Ca un fapt inedit, să mai adăugăm că în prima zi a târgului de carte GAUDEAMUS din anul 2014, Radio România a primit peste 10.000 de vizitatori, mai mult de un sfert dintre aceștia fiind participanții la lansarea, în prezența autorului, a volumului „Pas cu pas”, apărut la editura Curtea Veche și semnat de Klaus Iohannis, președintele ales al țării la acel moment. Sosit la târg în jurul orei 17:30, Klaus Iohannis a vizitat standul Radio România – organizatorul târgului GAUDEAMUS, apoi și-a lansat cartea în prezența a numeroși vizitatori. A urmat o sesiune de autografe maraton care a durat circa trei ore – președintele ales, Klaus Iohannis semnând toate volumele cumpărate de admiratori, fapt care a determinat, în mod excepțional, prelungirea programului târgului cu o oră.

neaguNu în ultimul rând, să amintim că alături de Târgul internațional de carte GAUDEAMUS, Radio România și-a asumat rolul de promotor al culturii și prin organizarea altor evenimente deosebite: edițiile regionale ale târgului GAUDEAMUS, Festivalul orchestrelor de radio – RadiRo – singurul de acest profil din lume, ajuns în acest an la ediția a III-a, Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – care și-a derulat în 2016 a patra ediție, concertele formațiilor, orchestrelor și corurilor Radio România în țară și străinătate, programe naționale de propagare a muzicii de calitate realizate de soliști instrumentiști ai formațiilor Radio România, editarea de produse culturale prin intermediul editurii Casa Radio, producția de teatru radiofonic, fiind doar câteva dintre acestea.

Radio România s-a impus în peisajul mediatic românesc, fiind lider național de audiență și credibilitate – având o cotă de piață cumulată (public peste 11 ani), de 30,1% la nivel național, 23,6% în mediul urban și de 21,7% în București, după cum arată datele de audiență furnizate de Asociația pentru Radio Audiență (ARA), valul de vară 2016, un statut câștigat și datorită unei constante preocupări pentru menținerea unor înalte standarde profesionale.

În prezent, la 88 de ani de la prima emisiune, Radio România emite pe trei posturi naționale (Radio România Actualități, Radio România Cultural și Antena Satelor), în afara granițelor prin Radio România Internațional 1 (în limba română) și Radio România Internațional 2 (în 10 limbi străine) și la nivel regional prin 8 studiouri regionale și un post regional dedicat exclusiv muzicii clasice: Radio România Muzical. Oferta Radio România este completată de Radio3Net „Florian Pittiș”, primul post din țară exclusiv on-line.

Pe plan internațional, Radio România este membru activ al unora dintre cele mai prestigioase asociații profesionale europene și mondiale: EBU – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, ABU – Uniunea de Radioteleviziune Asia – Pacific, U.R.T.I.- Universitatea Radiofonică de Televiziune Internațională, I.P.I.- Institutul Internațional al Presei sau Co.Pe.A.M. – Conferința Permanentă a Audiovizualului Mediteranean.
gaudeamus-trompeta
O scurtă cronologie a Târgului de carte GAUDEAMUS arată astfel:

30 octombrie – 6 noiembrie 1994 – are loc, la inițiativa Radio România, prima ediție a Târgului GAUDEAMUS – Carte de învățătură, găzduit în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii. Co-organizatori: Editura ALL și Societatea Euromedia, condusă de scriitorul Mircea Nedelciu. Evenimentul marchează o premieră la nivel internațional: implicarea directă a unei instituții mass-media în susținerea pieței naționale de carte. Primul președinte de onoare al Târgului GAUDEAMUS este scriitorul Mircea Sântimbreanu.

Interesant este că proiectul GADEAMUS a început, în acel an, ca un mic eveniment de PR care să marcheze aniversarea Radio România, pe 1 noiembrie. Era după numai câțiva ani de la momentul 1989, iar piața de carte din România a experimentat o dezvoltare spectaculoasă, dar mai degrabă haotică, pentru că evenimentele care să domine piața erau o noutate;

noiembrie 1996 – în cadrul celei de a treia ediții a Târgului GAUDEAMUS este demarat programul „Bursa Proiectelor Editoriale Majore”, constând în descoperirea unor surse de finanțare pentru proiecte de importanță pentru cultura națională, propuse de către participanți. Proiectul va fi dezvoltat ulterior, cu scopul de a promova literatura română pe plan internațional;

noiembrie 1997 – în premieră, un târg de carte din România acordă premii expozanților (Trofeele GAUDEAMUS decernate prin votul publicului) și jurnaliștilor (Trofeele Presei pe secțiunile publicații, radio și TV);

25 – 29 noiembrie 1998 – ediția a V-a Târgului GAUDEAMUS are loc în Pavilionul B din Complexul Expozițional Romexpo, cel mai mare spațiu expozițional de acest gen din România, amplasamentul târgului fiind schimbat, cu toate riscurile inerente, întrucât Foaierul Sălii de Concerte al Radio România devine neîncăpător pentru participanți și vizitatori. Este inaugurată prima secțiune specializată a târgului, adresată instituțiilor de învățământ: Bursa Ofertelor Educaționale și Profesionale;

10-14 noiembrie 1999 – Târgul GAUDEAMUS are loc în Pavilionul Central Romexpo, iar spațiul generos permite găzduirea Târgului de Artă GAUDEAMUS, o expoziție de artă plastică, alcătuită din lucrări ale unor tineri artiști. Este inițiată o nouă secțiune a Trofeului Presei, rezervată agențiilor de presă;

22-26 noiembrie 2000 – în cadrul celei de a VII-a ediții a Târgului are loc cel mai important eveniment cultural al anului: Gianni Vattimoeste invitat în România, în calitate de oaspete de onoare GAUDEAMUS. Sunt instituite două noi trofee, acordate de către organizatori: Premiul Educația, oferit unei instituții de învățământ participante și Premiul de Excelență, decernat unei edituri prezente la târg, pentru susținerea unui proiect editorial de promovare a culturii române în plan internațional;

28 noiembrie – 2 decembrie 2001 – Ediția a VIII-a reprezintă o etapă de importanță decisivă în evoluția evenimentului către formula actuală – târg internațional de carte organizat la standarde europene: târgul găzduiește Seminarul Internațional „Galaxia Gutenberg la începutul mileniului lll”, adresat profesioniștilor din domeniile editorial și educațional, care reunește editori români și străini (Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Ucraina, Republica Moldova și Israel), precum și directori de târguri internaționale de carte. În același an, Târgul GAUDEAMUS este inclus în calendarul târgurilor internaționale de carte publicat de Messe Frankfurt, liderul mondial în domeniu. Din 2001, evenimentul devine accesibil online și vizitatorilor din afara țării, fiind transmis in direct prin Internet, o premieră pentru târgurile din România. Este reluat și va fi organizat în continuare în cadrul Târgului, după o pauză de șase ani, Salonul Național de Inventică pentru Tineret

27 noiembrie – 1 decembrie 2002 – Târgul Internațional GAUDEAMUS găzduiește în premieră Salonul Național al Presei din România – ediția a III-a, eveniment organizat de Clubul Român de Presă; este inaugurat Concursul Național de Lectură „Mircea Nedelciu”.

26-30 noiembrie 2003 – la ediția a X-a sunt inaugurate Trofeele GAUDEAMUS prin Votul Presei. Ediția a X-a a Târgului prezintă Expoziția de carte bibliofilă;

17-21 noiembrie 2004 – are loc prima ediție a Salonului de carte pentru copii „Ion Creangă”.

23-27 noiembrie 2005 – președintele de onoare al ediției este Jonathan Scheele, Șeful Delegației Comisiei Europene la București;

22-26 noiembrie 2006 – Târgul GAUDEAMUS încheie Anul Francofoniei în România. Invitați speciali: Franța și Belgia. Președinte de onoare: E. S. Hervé Bolot, Ambasadorul Franței în România;

21-25 noiembrie 2007 – Târgul Internațional GAUDEAMUS găzduiește Expoziția aniversară Gabriel García Márquez, organizată pentru prima dată în Europa, cu sprijinul Ministerului de Externe columbian, al Ambasadei României la Bogota și al Ambasadei Columbiei la Varșovia. Evenimentul a marcat o triplă aniversare care a avut loc în 2007: 80 de ani de la nașterea genialului scriitor, 40 de ani de la prima publicare a romanului „Un veac de singurătate” și 25 de ani de la primirea Premiului Nobel pentru Literatură;

19-23 noiembrie 2008 – aniversarea a 80 de ani de Radio România și 15 ani de la prima ediție a Târgului Internațional GAUDEAMUS. Are loc Seminarul cu tema „Multilingvismul și anul european 2008 al dialogului intercultural”, înscris de Comisia Europeană în calendarul evenimentelor dedicate anului dialogului între culturi;

25-29 noiembrie 2009 – Târgul Internațional GAUDEAMUS este inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativității și Inovării, prilej cu care are loc colocviul „Traducerea literară între creativitate și inovare”. În același an, Herta Müller primește Premiul Nobel pentru Literatură, iar Târgul GAUDEAMUS, în parteneriat cu Deutsche Welle, organizează în onoarea scriitoarei o masă rotundă „Medalion Herta Müller”; Vedeta incontestabilă a ediției este însă Salman Rushdie, scriitorul a cărei sesiune de autografe maraton reunește câteva sute de participanți.

18-22 noiembrie 2010 – Belgia Wallonia – Bruxelles este invitatul de onoare al ediției, iar președinte de onoare este Jacques Dubois, scriitor, critic literar și universitar;

23-27 noiembrie 2011 – Invitat de Onoare – Italia, o participare de maximă vizibilitate în presa culturală și în mass-media în general. Valerio Massimo Manfredi, Luciano de Crescenzo, Stefano Zecchi, Stenio Solinas, Luca Maroni, Giorgio Montefoschi sau Sergio Valzania sunt câteva dintre numele care aduc la București actualitatea culturii italiene.

2013 – În premieră la Gaudeamus, în postura de Invitat de onoare au fost mai multe țări, reunite sub titulatura „Grupul țărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Sub sloganul „Cool Nordic București”, s-au derulat peste 30 de lansări de carte, conferințe, proiecții de film, ateliere creative, adresate unui public diversificat ca vârste și preocupări.

2014 – Ediția care a bătut toate recordurile din istoria de peste 20 de ani a târgului a înregistrat mai mult de 750 de evenimente și peste 117.000 vizitatori. Invitatul de onoare al acestui an a fost Federația Rusă.

18 – 22 noiembrie 2015 – Ediția a 22-a a Târgului Internațional GAUDEAMUS, organizat de Radio România, a înregistrat un număr mare de participanți – peste 300, de evenimente – mai mult de 700, recordul absolut de vizitatori pentru o ediție – 125.000 – și sume generoase pe care aceștia le-au cheltuit – circa 3.200.000 euro, conform rezultatelor studiului de trafic realizat pe parcursul târgului. Aceste date confirmă faptul că GAUDEAMUS a fost și în 2015 „cel mai citit târg de carte”. Invitatul de onoare al ediției a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, iar președintele de onoare al GAUDEAMUS 2015 a fost Victor Ieronim Stoichiță, reputat cercetător și profesor de istoria artei, stabilit în Elveția.

miculescu-iohannis

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău