Târg al Universităților din România, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din Chișinău

  • 06 Iulie 2017 15:47
0%
00:00:00
00:00:00

Tinerii din Republica Moldova care vor să studieze în România pot să afle mai multe despre noua metodologie de admitere la un târg al universităților organizat de Asociațiile de Studenți Basarabeni din România. Târgul se desfășoară joi, 6 iulie și vineri la Chișinău, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”, după care va fi organizat la Bălți și la Cahul.

Motivația celor care aleg România pentru studii universitare sau de liceu este perspectiva unor diplome europene, dar și posibilitățile de dezvoltare personală și profesională mai mari, după cum afirmă unii dintre candidați. Și părinții tinerilor spun că vor o viață mai bună pentru copiii lor, de aceea îi încurajează să studieze peste hotare.

„România oferă mai multe posibilități studenților basarabeni de dezvoltare, decât Republica Moldova.

- Știți care e acum procedura de admitere? E mai complicată?

Nu cred că e mai complicată, deoarece poți aplica la mai multe universități concomitent, nu cum era înainte, doar la trei

Facultatea de litere mă interesează, domeniul jurnalistic sau psihologie.

- De ce în România?

Sunt mai multe posibilități, după absolvire documentul este mai recunoscut în Europa.

- De ce vă doriți să studieze copilul dumneavoastră în România?

Cred că perspectivele sunt mai mari și mai bogate.”

Tinerii pot afla de la târg despre oferta educațională din 18 orașe din România, de la asociațiile de studenți basarabeni de acolo. Potrivit noii metodologii, fiecare universitate stabilește propriile reguli de admitere, a precizat Cristina Clima, vicepreședinte al Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj Napoca.

„Sunt destul de multe locuri la univresități. Babeș-Bolyai oferă 100 de locuri, Universitatea Tehnică oferă 63 de locuri. Absolvenții de anul acesta sunt puțin mai dezorientați, pentru că s-a modificat metodologia de admitere, fiecare universitate are destul de multă autonomie în procesul de admitere.”

O altă cerință nouă este depunerea unei declarații pe propria răspundere de asumare a identității culturale românești, după cum a precizat Doina Ciolacu, de la Asociația studenților și elevilor basarabeni din București.

„Declarația respectivă nu se cere la toate universitățile. La liceu e necesară neapărat. Declarația poate fi depusă după perioada de admitere. Se poate face declarația și la consulate, dar puțin mai târziu decât la ambasadă. Ambasada deja a început să o facă.”

Noua metodologie le mai oferă candidaților posibilitatea de a depune actele pentru admitere on-line, prin poștă sau direct la universități.

Candidații trebuie să fie atenți, pentru că unele universități organizează examene, altele fac admiterea numai în baza mediei de la Bacalaureat, iar la unele facultăți se cere elaborarea unui eseu motivațional. De asemenea, basarabenii care obțin bursă vor putea candida și la bursele de merit, pe care le vor primi pe parcursul întregului an, nu doar pe parcursul anului didactic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău