Țara în care cel puțin patru oameni au devenit miliardari după ce a crescut cererea de mănuși din cauciuc

  • 16 Iunie 2020 11:38
Țara în care cel puțin patru oameni au devenit miliardari după ce a crescut cererea de mănuși din cauciuc

Malaezia, o țară care produce aproximativ 65% din oferta mondială de mănuși de cauciuc, are în prezent cel puțin patru noi miliardari care au făcut avere în industria mănușilor, dintre care doi au devenit miliardari în cursul acestui an, transmite Bloomberg, citată de Agerpres si Digi24.ro

O creștere explozivă a cererii, în contextul pandemiei de coronavirus, a impulsionat acțiunile companiilor care produc echipamente de protecție astfel că Malaezia a devenit un punct fierbinte în crearea de noi miliardari în acest sector. Top Glove Corp., cel mai mare producător mondial de mănuși de cauciuc, Hartalega Holdings Bhd. și Kossan Rubber Industries Bhd. au profitat cu toții de această cerere. Însă cea mai spectaculoasă a fost creșterea de cinci ori a cotației acțiunilor Supermax Corp. în cursul acestui an, care au permis fondatorului companiei Thai Kim Sim să se alăture grupului miliardarilor.

A devenit noua normalitate să porți mănuși în diferite scopuri, fie medicale fie în vânzări, iar această de creștere crescută vor profita producătorii pe termen lung”, subliniază Walter Aw, analist la CGS-CIMB Research.

Valoarea acțiunilor companiei Top Glove s-a triplat în acest an, ceea ce a impulsionat averea fondatorului companiei, Lim Wee Chai, la 2,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. În perioada martie-mai 2020, compania a raportat o creștere de 366% a profitului net până la o cifră record de 81 milioane de dolari iar vânzările au atins cea mai ridicată valoare din istorie.

Rivali Hartalega și Kossan Rubber au beneficiat și de o dublare a valorii acțiunilor lor în 2020. Această creștere a făcut ca participația deținută de fondatorul Hartalega, Kuan Kam Hon să fie evaluată la 4,8 miliarde de dolari. La rândul său, fondatorul Kossan Rubber, Lim Kuang Sia, are în prezent o avere de 1,1 miliarde de dolari, fiind unul din noii miliardarii care au apărut în acest an.

Însă cea mai spectaculoasă creștere înregistrată în 2020 a fost saltul de 394% înregistrat de acțiunile Supermax. Compania a raportat o creștere de 24% a cifrei de afaceri în primele trei luni ale acestui an datorită exploziei cererii în contextul pandemiei de Covid-19. Compania produce în prezent 24 miliarde mănuși anual și vrea ca în anul 2024 să producă 44 miliarde de mănuși. Grație creșterii acțiunilor Supermax la bursă, averea fondatorului companiei, Thai Kim Sim, a ajuns la aproximativ un miliard de dolari la începutul acestei luni.

Malaezia a devenit o putere mondială în sectorul mănușilor de cauciuc în anii 1980, când cererea a început să crească în contextul epidemiei de SIDA. Grație costului redus cu mâna de lucru, antreprenorii locali au putut să își înființeze rapid firme. La costul redus cu mâna de lucru s-au adăugat plantațiile de arbori de cauciuc și industria petrolieră locală care a furnizat producătorilor locali materia primă pentru a produce echipamente de protecție. Asociația producătorilor de mănuși de cauciuc din Malaezia estimează că cererea globală ar putea crește cu 11% până la 330 miliarde unități în acest an, iar două treimi din numărul total ar putea veni din Malaezia.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău