Țara care ar putea introduce săptămâna de muncă de 4 zile. Se va lucra doar 6 ore pe zi

  • 06 Ianuarie 2020 17:59
Țara care ar putea introduce săptămâna de muncă de 4 zile. Se va lucra doar 6 ore pe zi

Noul prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil în țară, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajații vor petrece 6 ore la locul de muncă, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, Sanna Marin este, la 34 de ani, al doilea cel mai tânăr șef de guvern din lume. Aceasta, la rândul ei părinte, a declarat că scopul modificărilor este de a permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia, potrivit Daily Mail. „Consider că oamenii merită să stea mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, ocupându-se de hobby-uri și de alte aspecte ale vieții, cum ar fi cultura.”
 
Înainte ca Marin să devină prim-ministru, a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în Finlanda, perioadă în care a susținut în repetate rânduri că micșorarea orelor petrecute la muncă ar îmbunătăți raportul și productivitatea angajaților. În prezent, norma de lucru obișnuită a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
 
Propunerea a fost primită cu entuziasm de ministrul educației Li Andersson, liderul Alianței de Stânga. „Este important să le permiteți cetățenilor finlandezi să lucreze mai puțin. Nu este vorba de a guverna într-un stil feminin, ci de a oferi ajutor și de a ține promisiunile făcute alegătorilor.”
 
În Suedia, țara vecină, în care a fost introdusă în 2015 ziua de lucru de șase ore, rezultatele au arătat că angajații erau mai fericiți și mai productivi.
 
Sanna Marin a fost aleasă în funcția de conducere a guvernului finlandez la începutul lunii decembrie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău