Țara care a cerut anchetarea privatizărilor post-comuniste

  • 13 Februarie 2020 11:41
Țara care a cerut anchetarea privatizărilor post-comuniste Bizlaw

Procurorul general din Bulgaria, Ivan Geshev, a cerut o revizuire completă a întregului proces de privatizare din timpul tranziției țării de la comunism la democrație, potrivit unui comunicat al procurorului, relatează presa locală, potrivit Mediafax.

Ancheta privatizărilor post-comuniste trebuie să acopere controlul efectuat de către ministere, agenții și alte instituții de stat responsabile pentru privatizare, se arată în comunicatul procurorului general, potrivit Mediafax. De asemenea, ar trebui să includă toate tranzacțiile privatizărilor, plățile efectuate, indiferent de tipul mijloacelor de plată, precum și toate acțiunile întreprinse pentru efectuarea supravegherii post-privatizare.

Agenția de Stat pentru Securitate Națională va trebui să stabilească dacă penalitățile, dobânzile, indemnizațiile și garanțiile bancare prevăzute în contractele de privatizare au fost colectate în caz de neplată parțială sau totală. În această privință, ar trebui stabilit dacă contractele de privatizare au fost anulate acolo unde au existat cazuri de neexecutare.

Anchetatorii vor trebui să stabilească modul în care a fost păstrată toată documentația privind controlul actual post-privatizare, dacă s-au efectuat verificările privind punerea în aplicare a contractelor de privatizare și dacă informațiile din registrele publice au fost actualizate în timp util.

Domeniul de aplicare al auditului ar trebui să analizeze rapoartele de audit de la Oficiul Național de Audit și ce măsuri au fost luate pentru a respecta instrucțiunile date, se arată în comunicat.

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupția, din cauza suspiciunilor privind neregulile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău