Tanzania: A murit președintele țării, John Magufuli

  • 18 Martie 2021 08:40
Tanzania: A murit președintele țării, John Magufuli

Președintele John Magufuli a încetat din viață din cauza unor probleme cardiace, a anunțat miercuri vicepreședinta Tanzaniei la televiziune, după mai bine de două săptămâni de absență inexplicabilă a șefului statului, informează AFP,preluat de Agerpres.

Magufuli, în vârstă de 61 de ani, a apărut ultima dată în public pe 27 februarie și au circulate zvonuri persistente despre starea sănătății sale.

"Cu mare regret vă anunț că astăzi, 17 martie 2021, la ora 18:00, l-am pierdut curajosul nostru lider, președintele Tanzaniei, John Pombe Magufuli", a spus Samia Suluhu Hassan.

Samia Suluhu Hassan a declarat că președintele a încetat din viață la spitalul de stat Emilio Mzena din Dar es Salaam, unde se afla sub tratament.

John Magufuli suferea de probleme cardiace de zece ani, a spus ea.

În urmă cu o săptămână, liderul opoziției Tundu Lissu, aflat în exil în Belgia, a început să chestioneze absența președintelui, spunând că acesta suferă de o formă severă a COVID-19, agravată de probleme de sănătate.

Luni, Samia Suluhu Hassan a făcut apel la ignorarea unor astfel de zvonuri, sugerând în același timp că președintele era într-adevăr bolnav.

"Dacă există un moment în care trebuie să rămânem uniți, este acum", declarase ea cu acea ocazie.

Re-ales în octombrie, Magufuli, supranumit "Buldozerul", a venit la putere în 2015 promițând că va lupta împotriva corupției.

Potrivit multor organizații pentru apărarea drepturilor omului, primul său mandat a fost marcat de derapaje autoritare, atacuri repetate la adresa opoziției, precum și de declinul libertăților fundamentale.

În februarie, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de COVID-19 datorită rugăciunilor, a cunoscut un val de decese, oficial atribuite pneumoniei.

Mai multe personalități au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreședintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, cazuri care l-au obligat pe președintele Magufuli să recunoască cu jumătate de gură prezența virusului în Tanzania. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău