Tancurile rusești din Ucraina au o problemă și problema nu e mică. Americanii au numit-o efectul „Hopa-Mitică”

  • 28 Aprilie 11:23
Tancurile rusești din Ucraina au o problemă și problema nu e mică. Americanii au numit-o efectul „Hopa-Mitică”

Rusia a pierdut, în două luni de la începutul invaziei Ucrainei, sute de tancuri. Peste 900, conform estimărilor armatei ucrainene, sau peste 500, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx, specializat în monitorizarea și agregarea tuturor informațiilor provenite din surse deschise, referitoare la pierderile de echipament ale ambelor tabere implicate în conflict. De asemenea, ministrul britanic al Apărări a estimat că rușii au pierdut în jur de 580 de tancuri în Ucraina, până în acest moment. Pierderile, extrem de ridicate, sunt provocate doar parțial de eficiența armelor antitanc ucrainene și slabei pregătiri a tanchiștilor ruși. Un alt motiv, extrem de important, îl reprezintă faptul că tancurile rusești au o problemă gravă de design, rezultată chiar din proiectare. Experții militari occidentali au numit-o „efectul Hopa-Mitică”.

Într-un război, e dificil, de multe ori, chiar și pentru un militar experimentat, să-și dea seama dacă un tanc aflat pe marginea unui drum e încă activ sau distrus. De multe ori, e vorba doar de o mică urmă a unui proiectil care a trecut prin blindaj, vizibilă doar de aproape, care să indice faptul că blindatul a fost scos din funcțiune, scrie digi24.ro.

Astfel de detalii nu prea mai sunt necesare dacă vorbim despre un tanc rusesc lovit. Într-un astfel de caz, există o caracteristică principală, vizibilă cu ochiul liber chiar și pentru cineva neinițiat, care trădează fără echivoc faptul că vehiculul a fost făcut praf.

Imaginile cu tancuri rusești distruse cu turelele literalmente „decupate” și aruncate la mai mulți metri distanță de restul vehiculului au devenit deja virale pe frontul din Ucraina.

Care e cauza?

Explicația, dată de experții militari americani, o reprezintă o problemă de design: tancurile rusești, bazate în special pe modelul T-72 (marea majoritate a celor întâlnite acum în Ucraina), au un sistem de încărcare automată a muniției: până la 40 de proiectile sunt încărcate într-un „carusel special” aflat în interiorul turelei.

În cazul în care tancul e lovit de un proiectil antitanc care trece de blindaj, acest lucru va conduce, aproape de fiecare dată, la o reacție în lanț care provoacă explozia întregii muniții de la bord și aruncatul turelei în aer.

O turelă de tanc a ajuns într-un apartament situat la etajul doi al unei clădiri din Ucraina

Experții militari au botezat această greșeală de proiectare, care face ca turelele să fie aruncate în aer, drept „efectul Hopa-Mitică”.

Militarii americani au descoperit acest lucru în timpul Primului Război din Golf (1991), când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricație sovietică folosite de armata irakiană.

lar acum, militarii ruși descoperă același lucru pe propria lor piele, în Ucraina. În cazul unui tanc distrus lângă Cernihiv, turela a intrat efectiv într-un apartament situat la etajul doi ale unei clădiri.

Aceeași problemă de design este întâlnită și la variantele modernizate ale tancurilor T-72, dar și la modelele mai noi, precum T-80 sau T-90. Toate aceste tancuri au un echipaj format din trei oameni și sunt prevăzute cu un carusel de muniție montat practic pe podeaua turelei.

 

Tancurile NATO folosesc, de regulă, muniția într-un compartiment al turelei, separat de restul echipajului. De asemenea, majoritatea tancurilor occidentale nu folosesc un carusel de muniție după modelul rusesc și au un echipaj compus din patru persoane (una fiind responsabilă chiar cu încărcarea manuală a proiectilelor).

Țările occidentale au trimis până în prezent ajutor militar Ucrainei în valoare de peste 3 miliarde de dolari. În privința armamentului antitanc, SUA au livrat peste 4.000 de rachete Javelin de ultimă generație, iar Marea Britanie cel puțin 3.600 de rachete antitanc NLAW. Conform datelor disponibile, Rusia dispunea, la începutul războiului, de aproximativ 2.700 de tancuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău