Tănase: Și cetățenii ar trebui să poată sesiza Curtea Constituțională

  • 24 Septembrie 2015 18:51
Tănase: Și cetățenii ar trebui să poată sesiza Curtea Constituțională

Curtea Constituțională ar trebui să fie deschisă pentru sesizări din partea cetățenilor și nu doar din partea autorităților care au dreptul în prezent să depună sesizări, a declarat președintele instanței, Alexandru Tănase.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de aniversare a 20 de fondarea Curții. Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat că va fi finanțat un program de asistență pentru elaborarea unei noi legi cu privire la Curtea Constituțională.

Legislația care reglementează în prezent activitatea Curții Constituționale este depășită și trebuie ajustată astfel încât jurisprudența Curții depășește cadrul legal arhaic, a declarat președintele instanței, Alexandru Tănase. Judecătorul a subliniat că este necesară depolitizarea activității Curții, prin deschiderea accesului cetățenilor către instanța constituțională.

„Atunci când cetățeanul are acces la Curte și ponderea sesizărilor cetățenilor este net superioară ponderii sesizărilor care vin din zona politicului, atunci putem vorbi că o Curte urmează o agendă de depolitizare. Atât timp cât toate sesizările vin exclusiv din zona politicului, Curtea este un actor pe terenul de activitate politic”, a declarat Alexandru Tănase.

Și reprezentantul Comisiei de la Veneția, Schnutz Rudolf DÜRR, șeful Diviziunii Justiției Constituționale a Comisiei de la Veneția, a subliniat importanța oferirii cetățenilor a dreptului de a sesiza Curtea Constituțională.

„Una dintre limitările pe care le vedem este faptul că cetățenii de rând nu au acces la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Potrivit Constituției dumneavoastră, numai organele politice au acest drept”, a constatat Schnutz Rudolf Dürr.

Dreptul de sesizare a Curții Constituționale îl au numai Președintele Republicii Moldova, Guvernul, ministrul justiției, Curtea Supremă de Justiție, Procurorul General, orice deputat în Parlament, fracțiunile parlamentare, avocatul parlamentar și Adunarea Populară a Găgăuziei.

În acest context, șeful Direcției relații politice și economice a Delegației UE în Moldova, Wicher Slagter a anunțat că Uniunea Europeană va finanța un proiect de asistență pentru reformarea cadrului legal cu privire la Curtea Constituțională, care va începe anul viitor.

„Pot să vă spun că acest proiect are scopul de a amenda cadrul legal al Curții Constituțional, deci se va solda cu o nouă Lege privind Curtea Constituțională. Are scopul de a întări capacitățile Curții prin instruirea judecătorilor și a procesului de comunicare al Curții, pentru ca deciziile instanței să fie explicate mai bine publicului”, a declarat Wicher Slagter.

Uniunea Europeană oferă suport bugetar Republicii Moldova pentru implementarea Strategiei de reformă în domeniul justiției în valoare de 60 de milioane de euro, la care se adaugă 10 milioane de euro – asistență tehnică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
0
Fri
2
Sat
4
Sun
3
Mon
4
Arhivă Radio Chișinău